#TilaaTaiteelle-kampanja vaatii taiteilijoille pysyviä tiloja Turussa

WAPPUKABAREE 2021
21.4.2021
#TilaaTaiteelle-kampanjan ehdokasgalleria julki – Jo yli 100 tehnyt taidelupauksen 
7.5.2021

#TilaaTaiteelle-kampanja vaatii taiteilijoille pysyviä tiloja Turussa

Turun ylioppilasteatterin organisoima #TilaaTaiteelle-kuntavaalikampanja herättää keskustelua taiteen tilojen puutteesta. Kampanjan tavoitteena on sitouttaa kuntapäättäjät tekemään kestäviä päätöksiä ja saada Turkuun Taiteen talo. 

— Useat turkulaiset kulttuurin tekijät tulevat Turun ylioppilasteatterin tapaan menettämään toimitilansa lähiaikoina. Ilman tilaa ei kuitenkaan synny taidetta – siksi toteutamme #TilaaTaiteelle kampanjan, jolla haemme kuntapäättäjien ja kaupunkilaisten huomiota asialle, sanoo Turun ylioppilasteatterin johtokunnan varapuheenjohtaja Nuppu Ervasti.

—  Turun kaupunki ja sen tulevat päättäjät ovat avainasemassa tilakriisin ratkaisemiseksi. Paras kauaskantoinen ratkaisu olisi perustaa Turkuun Taiteen talo, jossa eri taidetoimijat voisivat työskennellä ja tarjota palveluitaan saman katon alta, eri tarkoituksiin räätälöidyissä tiloissa, Ervasti summaa.

#TilaaTaiteelle-kampanja koostuu kuntavaaliehdokkaille lähetettävästä vaalilupauksesta, kansalaisadressista, somekampanjasta blogikirjoituksineen ja 20.5. striimattavasta vaalipaneelista. 

Allekirjoittamalla #TilaaTaiteelle -vaalilupauksen kuntavaaliehdokkaat sitoutuvat etsimään ratkaisua tilakriisiin ja nostamaan kaupungin kultuuriavustuksia riittävälle tasolle. Taidelupauksen tehneet kuntavaaliehdokkaat julkaistaan kampanjan sivuilla 7.5. alkaen. Kaupunkilaiset puolestaan voivat ilmaista tukensa kampanjan tavoitteille allekirjoittamalla avoimen #TilaaTaiteelle-kansalaisadressin adressit.comissa. Adressi luovutetaan uudelle Turun kaupunginvaltuustolle ja kulttuurilautaukunnalle elokuussa niiden aloitettua kautensa.

#TilaaTaiteelle-kampanjassa on mukana joukko turkulaisia taiteilijoita ja taidetoimijoita, jotka ovat vuoden 2021 alussa muodostaneet verkoston nimeltä Taiteilijoiden tilatyöryhmä. Vapaamuotoinen joukko edistää yhteistyössä tila-asiaa ja yleisesti taiteen toimintaedellytyksiä Turussa. Kampanjassa ja tilatyöryhmässä ovat Turun ylioppilastetteri ry:n (TYT) lisäksi edustettuina Arte ry, Jazz City Turku ry, Jöötti ry, Key Ensemble, Kulttuurivaltakunta osuuskunta, Nopean toiminnan naiset, Teatteri Mundo, Turun Taidegraafikot ry, Turun Taiteilijaseura ry,  Umlaut Osuuskunta ja Valokuvakeskus Peri ry.

— Tilojen puute, koronapandemian vaikutukset kulttuurialaan ja riittämätön kulttuurin perusrahoitus synkentävät nyt turkulaisen kulttuurikentän näkymiä huolestuttavasti. Taiteen tekijöiden työn tuloksena syntyvä monipuolinen kulttuuritarjonta ja harrastusmahdollisuudet edistävät kuitenkin tutkitusti Turun houkuttelevuutta, kaupunkilaisten hyvinvointia ja muun muassa työllisyyttä ja yrittäjyyttä, sanoo tilatyöryhmässä toimiva läänintaiteilija Annika Dahlsten.

— Turkulainen taide tarvitsee tilaa, jotta Turku on aidosti menestyvä kulttuurikaupunki myös jatkossa, Dahlsten jatkaa.

Lisätietoja #TilaaTaiteelle-kampanjasta voi lukea TYT:n nettisivuilta osoitteesta turunylioppilasteatteri.fi/tilaataiteelle sekä somesta tunnisteella #TilaaTaiteelle.