Alastonkuvia avaa Turun ylioppilasteatterin syksyn – Mark Ravenhillin kulutuskulttuuria kritisoiva näytelmä vuodelta 1999 saa ensi-iltansa 16.9.

Alastonkuvia – Some Explicit Polaroids
23.8.2021
Syksyn kurssit taas täällä – ilmoittautuminen alkaa 9.9.2021
6.9.2021

Alastonkuvia avaa Turun ylioppilasteatterin syksyn – Mark Ravenhillin kulutuskulttuuria kritisoiva näytelmä vuodelta 1999 saa ensi-iltansa 16.9.

Turun ylioppilasteatterin syksyn ensimmäisenä pääohjelmiston produktiona nähdään Mark Ravenhillin luoma milleniumin vaihteen kulutuskulttuuria kritisoiva näytelmä Alastonkuvia (Some Explicit Polaroids). Turun ylioppilasteatterille teoksen ohjaa Milja Nordström, jonka versiointi näytelmästä perustuu Aleksi Milonoffin 2003 vuoden suomennokselle. Esityksen ensi-ilta on 16.9. ja muu esityskausi 18.9. – 2.10.

Lontooseen sijoittuvassa näytelmässä 15 vuotta vankilassa istunut Nick, jota esittää Jussi Virtanen, vapautuu maailmaan, jossa vasemmistolainen aate on Neuvostoliiton romahduksen jälkeen unohdettu kapitalistisen kulutuksen tieltä. Nickin entinen puoliso, Tonja Goldblattin esittämä Helen, on jättänyt vallankumouksen tavoittelun taakseen pyrkiessään parlamenttiin. Menneisyyden teot eivät kuitenkaan jätä heitä rauhaan, kun Kasperi Arvolan näyttelemä Jonathan palaa kuvioihin.

Samaan aikaan nuorempaa sukupolvea edustava HIV-positiivinen Tim on tilannut itselleen internetin kautta seksiorjan, Victorin, ja yhdessä strippariystävänsä Nadian kanssa he aikoivat pitää hauskaa, nappailla pillereitä ja unohtaa maailman, joka heitä on lyönyt. Hahmoja esittävät Akseli Sveholm, Jarno Muro ja Nuppu Ervasti.

Ravenhillin terävä teksti laittaa hahmot törmäyskurssille, jossa heidän on pakko edes hetken aikaa näyttää maailmalle heikkoutensa niitä suojelemaan asetettujen muurien murtuessa. Nuoren ja vanhemman sukupolven kohdatessa milleniumin aamunkoitteessa vanhat arvot ja liittolaiset rakoilevat ja lopulta murtuvat.

Näytelmä ja sen teksti ovat inspiroineet ohjaajan lisäksi turkulaista kuvataiteilija Jerker Rambergia, joka on toteuttanut näytelmän graafisen ilmeen lisäksi valokuvanäyttelyn Some explicit polaroids, joka kantaa Mark Ravenhillin tekstin alkuperäistä nimeä. Näyttely on nähtävissä Turun ylioppilasteatterin lämpiössä näytelmän esityskaudella. Esillä oleva valokuvasarja on Rambergin tulkinta näytelmän henkilöistä, tunnelmasta ja teemoista.

Näytelmän esityskausi on 12 näytöksen pituinen. Ensi-illan 16.9. jälkeen esityskausi nähdään tiiviissä aikataulussa 18.9. – 3.10. Liput esityksiin ovat nyt myynnissä Turun ylioppilasteatterin sivuilta. Lippujen normaalihinnat ovat ennakkoon 22 € ja ovelta 24 €. Esitystä ei suositella alle 16-vuotiaille.

Esityskauden yhteydessä järjestetään kaksi klubi-iltanäytöstä klo 18 alkaen, joissa on luvassa näytelmän lisäksi myös muuta ohjelmaa. 25.9. nähdään näytelmän tunnusmusiikin tehneen Linda Lunan keikka sekä queerfeministinen ja inklusiivinen klubikonsepti Club Hävytön, jonka esiintyjinä on sekä ammattistrippareita että ensikertalaisia. Lauantaina 2.10. esiintyy Club Hävytön toistamiseen. Esitysten lisäksi tarjolla on mm. moktaileja teatterin kahviosta. Liput klubi-iltanäytöksiin maksavat näytelmän hinnan lisäksi 10 €. Klubinäytösten ikäraja on 18-vuotta.