Anna/Liisa saa ensi-iltansa tällä viikolla!

Kutsu Hellyyden huone -esityksen työryhmään 27.8.
20.6.2023
Kuva jossa tekstiä
Kesäillan kauneimmat laulut kutsuvat jälleen!
31.7.2023

Anna/Liisa saa ensi-iltansa tällä viikolla!

Teos tutkii naisten itsemääräämisoikeutta 1800-luvulta tähän päivään


Minna Canthin alkuperäisteokseen pohjautuva Anna/Liisa tutkii naisten oikeuksia kahdella eri aikakaudella. Turun ylioppilasteatterin tämän kesän produktio saa ensi-iltansa Liedon Vanhalinnassa torstaina 6.7.2023

Anna/Liisa on Minka Laukniemen ja Anni Suvannon uudelleen dramatisointi vuoden 1895 klassikosta. Canthin vanhaan teokseen on tuotu rinnalle nykypäivään sijoittuva tarina, joka vuorottelee vuosisadan takaisen ajan kanssa kuljettaen juonta rinnakkain eteenpäin. Energistä tunnelmaa tahdittaa myös laulu- ja tanssikohtaukset. 

Näytelmä tutkii ympäristön aiheuttamia paineita,  naisten oikeutta omaan kehoonsa ja tuomitsemisen kulttuuria kahdella eri aikakaudella. Teos ottaa vahvasti kantaa naisten itsemääräämisoikeuteen ja tutkii miten asiat ovat muuttuneet sitten 1800-luvun. Nykypäivään sijoittuva osuus havainnoi vastaavuuksia omassa ajassamme teini-ikäisen Anskun ja hänen lähipiirinsä kautta.

Laukniemen ja Suvannon sovituksessa Ansku (Anniina Heikkilä) löytää itsensä samankaltaisesta tilanteesta Anna Liisan (Siru Karjalainen) kanssa ja joutuu kantamaan omantunnon taakkaa suuren salaisuuden alla. Hän huomaa elävänsä musertavan, ympäristöstä kumpuavan paineen alla, jota aiheuttaa niin perhe, parisuhde kuin ystävätkin. Muissa rooleissa nähdään Arttu Tikkanen, Armi Wahlroos, Helmi Nolvi, Joona Pyökki, Henrik Heinonen ja Salla Eriksson.

Teoksessa tutkitaan aikamme samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia suhteessa 1800-lukuun heijastaen Anskun tapahtumia Anna Liisan kohtaloon. Mitä samaistuttavaa nykyaikana elävä nuori löytää menneisyyden maailmasta?

Näytelmä käsittelee teiniraskautta ja sen herättämää tunteiden ja mielipiteiden kirjoa. Aihe on jälleen ajankohtainen, kun useissa maissa keskustelut ja käytännöt aborttien suhteen ovat kääntyneet konservatiivisempaan suuntaan. 

Anna/Liisan esityskausi alkaa 6.7. ja jatkuu aina 17.8. saakka. Esitys sisältää raskaita aiheita, eikä sitä suositella alle 13-vuotiaille. Esityksen liput ovat myynnissä osoitteessa: www.turunylioppilasteatteri.fi 

HAASTATTELUPYYNNÖT JA LISÄTIEDOT:

Matias Grönfors, tuottaja
045 126 5606
gronfors.matias@gmail.com

Arttikkelikuva: Lotta Urpanen