TYT:n syksyn pääohjelmiston tuotanto Työnlausujat on työtä käsittelevä dokumenttiteatteriesitys. Ohjaaja Emmi Ihalaisen yhdessä työryhmänsä kanssa kirjoittama teos ottaa vahvasti kantaa päivänpoliittiseen tilanteeseen. Työnlausujat tuo yleisön eteen liikkeellisen, lausunnallisen ja musiikkipitoisen tulkinnan, joka saa ensi-iltansa Taiteen talolla lauantaina 30.9.2023.
– Tämä esitys on ylioppilasteatteria parhaimmillaan, sillä tässä kiteytyy ylioppilasteattereiden ydin ja sydän. Ajattelen, tämä on vastalause kaikelle neutraaliuden, tolkun ja maltillisuuden vaatimuksille. Ei ole enää varaa olla maltillinen, kertoo ohjaaja Ihalainen.
Työnlausujat-dokumenttiteatteriesitys inspiroituu 1930-luvulla toimineesta työläiskuorosta Työnlausujat, jota johti aikansa tunnetuimpiin kuulunut näyttämötaiteilija Elli Tompuri. Teos vastaa kysymykseen, millainen teko olisi tässä ajassa samanlainen kuin Tompurin lausuntakuoron esitykset, jotka puolustivat työläisten oikeuksia ja vastustivat sotaa toisen maailmansodan kynnyksellä. Ohjaaja Ihalainen kertoo saavansa inspiraationsa Tompurinkin kuvaamasta taiteellisesta omatunnosta, joka motivoi tekemään yhteiskunnallista teatteria.
– Omaa taiteellista omatuntoani soimaisi, jos en Turun ylioppilasteatterin pääohjelmistossa ottaisi millään kantaa tämänhetkiseen yhteiskunnalliseen ja poliittiseen tilanteeseen, sanoo esityksen ohjaaja Ihalainen.
Työnlausujat-esityksen yhdeksänhenkinen näyttelijäjoukko muuntautuu esityksen aikana moniin rooleihin, kuten mielenosoitusjoukoksi, muurahaisiksi sekä eri tasoille asettuviksi työnhakijoiksi ja työntekijöiksi. Koko näyttelijäjoukko eli Helvi Ermala, Anna Maj Hartikainen, Martin Henkelmann, Annika Holm, Adaliina Häyhä, Jesper Jumisko, Laura Lalli, Hanna Lindqvist ja Heidi Ripatti ovat osana myös yhteistä liikkeellistä ilmaisua ja koreografiaa, jolla kuvataan työuupumusta, vapaa-ajalla suoritettavaa joogaa, onnettomuuksia työpaikoilla sekä työntekijöitä, jotka joutuvat leimaamaan kellokorttinsa hymyn astetta mittaavalla kasvojentunnistusohjelmalla.
Liikkellisen ja lausunnallisen ilmaisun lisäksi näyttelijät säestävät eri soittimilla työväenlauluja, ja marssirumpu tahdittaa muun muassa terveydenhoitoalan työtaistelukiistaa käsittelevää kohtausta. Teos esitetään tompurimaiseen paatokselliseen tyyliin, huumoria unohtamatta.
Ohjaaja Ihalainen on kerännyt käsikirjoitusta varten runsaan määrän materiaalia kirjaston kirjoista, podcasteista, sosiaalisen median tileiltä, hakukoneiden avulla sekä Työväen Arkistosta ja Kansallisarkistosta. Ihalaisen ohjaamana näyttelijät ovat kirjoittaneet teokseen myös omia tekstejään. Näyttelijät ovat harjoitusproessin aikana kirjoittaneet ajatuksiaan omasta yhteiskuntaluokastaan ja siitä, mitä he haluavat sanoa yleisölle tällä esityksellä. Ryhmälähtöisen työskentelyn kautta on syntynyt käsikirjoitus, joka tuo yleisön eteen 1930-luvun kuoron hengen, nykyaikaan päivitettynä.
– Tämä teos on rohkea kannanotto, sanoo näyttelijä Laura Lalli.
Esitys tulkataan viittomakielelle. Tulkkina toimii Janna Niskala (tulkki, AMK). Tulkki on ohjattu teokseen esittävään rooliin ja on siten samalla yksi esiintyjistä.
Työnlausujat saa ensi-iltansa 30.9. Turun ylioppilasteatterilla. Esityskausi jatkuu 17.11. saakka ja sisältää yhteensä 21 esitystä Turun ylioppilasteatterin esitystilassa Taiteen talolla (Nunnankatu 4, 20700 Turku).
Sisältöhuomiot: sisältää voimakkaita valoja ja ääniä, teatterisavua, aggressiivista puhetta ja käytöstä, puhetta ja mainintoja kuolemasta, sodasta, poliisiväkivallasta, pakkotyöstä, uudesta hallituksesta, perussuomalaisista, rasismista ja alaikäisten seksuaalisesta ahdistelusta. Ikäsuositus: yli 13-vuotiaille.
Liput: http://turunylioppilasteatteri.fi/liput/
Lisätiedot: http://turunylioppilasteatteri.fi/tyonlausujat/