Esitystaiteilija Vili von Nissinen lupaa Titus Andronicuksesta hurjan ja visuaalisen esityksen

Kevään improvisaation ja näyttelijäntyön jatkokurssit
9.1.2020
Läsnäolopakon kevään improklubit
20.1.2020

Esitystaiteilija Vili von Nissinen lupaa Titus Andronicuksesta hurjan ja visuaalisen esityksen

”Titus Andronicus on poikamainen keskisormenosoitus kaikkea pölyttynyttä ja tärkeilevää vastaan”

Titus Andronicus on esitystaiteilija Vili von Nissisen sovittama näytelmä, joka saa ensi-iltansa Turun ylioppilasteatterilla reilun parin viikon päästä. Kuka on Vili ja mitä hänen mielestään voimme tältä näytelmältä odottaa? Hyvät naiset ja herrat, ohjaaja Vili von Nissinen esittäytyy:

”Joku tekee burleskia, mä teen groteskia. Mä oon TEAK:sta ja Aalto-TAIKista valmistunut esitys- ja kuvataiteilija. Tutkailen maailmaa punk- ja queer-linssien läpi. Pyrin tekemään tässä ajassa olevaa puhuttelevaa taidetta, joka uskaltaa ottaa kantaa ja tarjota älyllistä viihdykettä kansalle. Maailma on leikkikenttä, näyttämö ja canvas – ja mä vasaroin sitä!

Mä oon tehnyt aiemmin dokumenttiteatteria, esitystaidetta, immersiivisiä esityksiä, omaelämänkerrallisia konologeja, dragia ja työryhmälähtöisiä prokkiksia. Titus on ekakerta, kun ohjaan jonkun muun kirjoittamaa tekstiä.

Mä leikin paljon ns korkean ja matalan rajapinnoilla ja Tituksessa mua kiehtoo, että se on kuin suoraan tästä päivästä oleva viiltävä poliittinen satiiri, mutta samaan aikaan myös kauniin runollinen tragedia ja poikamainen keskisormenosoitus kaikkea pölyttynyttä ja tärkeilevää vastaan. Teksti on rankka ja railakas, mutta niin on myös maailma jossa elämme.

Vaikka Titus on Shakespearen teksti, musta sitä ei tarvitse kunnioittaa pyhänä, vaan enemmänkin tarkastella ja uudelleen arvioida tästä päivästä käsin. Shakespearen näytelmien ihmiskuva on usein mustavalkoinen, rasistinen ja seksistinen, Titus varsinkin. Maailmalla Titusta näytellään usein editoimattomana, mutta mun Titus on pyrkimys tehdä suuren bardin eka tragedia tiedostavammin ja kestävämmin, ilman että se menettää teräänsä.

Luvassa on visuaalinen, hurja ja hauska esitys, joka huomioi alkuperänsä Elisabethin ajan teatterissa, paikkansa länsimaisessa taidehistoriassa, mutta on myös vahvasti läsnä tässä päivässä. Enjoy the Ride!”

Titus Andronicus Turun ylioppilasteatterilla 31.1.-4.3. liput saat ostettua täältä.