Godota odottaessa -esitykset peruttu

Elisa Kinnunen – vapautta rakastava haaveilija
5.3.2018
Odottaessa on Turun ylioppilasteatterin uusi produktio
9.3.2018

Godota odottaessa -esitykset peruttu

Tiedote 7.3.2018, vapaa julkaistavaksi

Turun ylioppilasteatteri peruu Godota odottaessa -näytelmän esitykset

Peruuntumisen syy on näyttelijöiden sukupuoli. Samuel Beckettin kirjoittamassa klassikkonäytelmässä ei teoksen esitysoikeuksia valvovan Beckettin perikunnan mukaan saa esiintyä naisia. TYT aikoo esittää näytelmästä uuden version maaliskuun aikana.

Turun ylioppilasteatteri (TYT) joutuu perumaan Janne Pikan ohjaaman Godota odottaessa – klassikkonäytelmän esitykset viikkoa ennen ensi-iltaa. Godota odottaessa -teoksen esitysoikeuksia valvovan Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy:n mukaan TYT:n on peruttava esitykset tai vaihdettava näytelmään roolitetut naisnäyttelijät miesnäyttelijöihin. Taustalla on Samuel Beckettin perikunnan määräys, jonka mukaan esityksessä ei saa olla naisnäyttelijöitä.

Turun ylioppilasteatterin ja Näytelmäkulman välisessä sopimuksessa tai TYT:n saamassa käsikirjoituksessa naisnäyttelijöitä ei ole erikseen kielletty. Näytelmää on myös tiettävästi esitetty naisroolituksilla Suomen ulkopuolella. Näytelmäkulman mukaan naisnäyttelijöiden esiintyminen näytelmässä on tekstin soveltamista ja yleisellä tasolla tiedetty rikkomus Beckettin tahtoa vastaan.

— Emme missään vaiheessa kuvitelleet, että naisnäyttelijöiden valitseminen rooleihin olisi nykyaikana ongelma ja este näytelmän esittämiselle, sanoo Turun ylioppilasteatterin puheenjohtaja Antti Ainola.

— On käsittämätöntä, että absurdissa tragikomediassa ihmisyyden ilmentäjäksi yhä tänä päivänä kelpaa ainoastaan miessukupuolinen, Ainola jatkaa.

TYT:n toiminta rahoitetaan avustuksilla ja lipputuloilla. Näytelmän vetäminen pois kevään ohjelmistosta aiheuttaa teatterille merkittävän taloudellisen tappion. Godota odottaessa, joka tunnetaan myös nimellä Huomenna hän tulee, oli TYT:n kevään 2018 ainoa oma produktio.

— Valitsimme näytelmään tekstiä parhaiten tukevat ja sopivimmat näyttelijät. Valittujen joukossa oli sekä naisia että miehiä eikä sukupuolella ollut valinnan kannalta merkitystä. Olemme hämmentyneitä ja pettyneitä, että nyt joudumme perumaan esitykset näyttelijöiden sukupuolen takia, sanoo ohjaaja Janne Pikka.

TYT aikoo järjestää maaliskuun aikana uuden version Godota odottaessa -näytelmästä. Uuden esityksen yhteydessä TYT haluaa ottaa kantaa ja herättää keskustelua teatterimaailmaan liittyvistä tasa- arvokysymyksistä. Esityksestä tiedotetaan mahdollisimman pian. Lipun varanneisiin ja ostaneisiin ollaan yhteydessä teatterin puolesta.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Antti Ainola (050 512 5070 / puheenjohtaja@turunylioppilasteatteri.fi)
Varapuheenjohtaja Joonas Simula (040 867 5460 / joonas.simula@gmail.com)

www.turunylioppilasteatteri.fi / Läntinen Rantakatu 23 / 040 823 4791/ info@turunylioppilasteatteri.fi