Historia

Mitä tapahtui 1950-luvulla?

Turun ylioppilasteatterin pitkä ja vaiheikas historia alkaa jo 1950-luvun alusta, kun Turun ylioppilaiden teatteritoiminta järjestäytyi Turun Ylioppilasnäyttelijät -nimiseksi kerhoksi. Kerholta meni kaksi vuotta, ennen kuin he uskalsivat esiintyä ensimmäistä kertaa julkisesti, mutta pikkuhiljaa toiminta sai varmuutta ja rohkeutta, ja lopulta Ylioppilastalon urheiluhallissa ensi-iltansa saanut menestyksekäs Kerjäläisooppera toimi tarvittavana ponnistuslautana kauan kaivatun ylioppilasteatterin perustamiselle. Turun ylioppilasteatteri, eli lyhyesti TYT perustettiin 10.11.1959.

Sekalaisissa vuokrasaleissa näytelmänsä esittänyt TYT toimi Maalaistentalossa Puutarhakadulla vuodesta 1967–1979, kunnes teatteri muutti toimipaikkaansa Läntiselle Rantakadulle, vihannesvarastosta teatteritilaksi kunnostettuun rakennukseen Aurajoen rantaan. Upeasta rakennuksesta jouduttiin luopumaan 2022, kun tontin ja siinä olevien rakennusten myynnin myötä uudella omistajalla oli tontilla sijaitsevien Kirjan talon ja TYT:n kotien varalle muita suunnitelmia. TYT muutti osoitteeseen Nunnankatu 4, juuri perustettuun Turun taiteen taloon joen toiselle rannalle, joka nuorena yhteisönä hakee vielä muotoaan: tällä hetkellä TYT:n näyttämö sijaitsee Taiteen talon toisessa kerroksessa ja erillinen harjoitustila saman pihapiirin toisella puolen.

Alusta saakka hyvin vähäisellä budjetilla toimeen tullut TYT on muiden mukana kärsinyt lamat ja laskusuhdanteet. Pienillä resursseilla, mutta valtavalla innolla ja tahdolla on silti aina tehty kunnianhimoista taidetta ja tarjottu uudenlaisia teatterielämyksiä. Vierailuja on tehty muihin teattereihin ja vierailuesityksiä vastaanotettu ohjelmiston monipuolistamiseksi niin kansallisesti kuin kansainvälisesti jo alkuvuosista lähtien.

Taiteellisesta tasosta ei ole koskaan tingitty, ja innokkaiden ylioppilaiden luotsaama teatteri on alusta asti ollut hyvin yhteiskunnallisesti tiedostavaa, älyllistä ja kantaaottavaa. Alussa ”älykköteatterin” leiman saanut TYT uskalsi kuitenkin rohkeasti myös poiketa yleisestä linjastaan tarjoten myös suuremman yleisön näytelmiä. Vuosikymmenten aikana linja on vaihdellut hieman aikakausien mukaan, mutta kokeileva teatteri, kantaesitykset sekä klassikkonäytelmät ovat aina olleet TYT:n selkäranka. TYT tahtoo olla aktiivinen uudistaja, samalla itsekin uudistuen.