Kuin kotkat jäällä -työryhmästartti 21.5.

Kurssisi TYT:lle? Lyhyiden ja pitkien kurssien haku on auki!
16.3.2022
Oikeuskäsittely Antigone -työryhmästartti ke 25.5.
28.4.2022

Kuin kotkat jäällä -työryhmästartti 21.5.

Kuin kotkat jäällä (työnimi) -työryhmästartti lauantaina 21.5. klo 12.00 – 17.00

Helka Ermalan ohjaama näytelmä Kuin kotkat jäällä (työnimi) kertoo ruotsalaisesta Andrée-retkikunnasta, joka vuonna 1897 lähtee ylittämään pohjoisnapajäätikköä Kotkaksi ristimällään vetypallolla lentäen. Kolmihenkisen retkikunnan jäsenet Salomon Andrée, Knut Fraenkel ja Nils Strindberg ovat kokemattomia naparetkeilijöitä, joita tuntuu ohjaavan suorastaan lapsenomainen usko sekopäisen retkensä onnistumiseen. Mukanaan retkikunnalla on kaikenlaista enemmän ja vähemmän tarpeellista, muun muassa vaikuttavan kokoinen viinivarasto, solmiokokoelma, sekä kymmeniä kirjekyyhkyjä, joita ei kaikeksi epäonneksi ole ennen lähtöä ehditty kouluttaa palaamaan Tukholmaan. Kaiken huipuksi pallo vuotaa, mutta sekään ei miehiä lannista.

Lyhyen, töyssyisen ilmalennon jälkeen Kotka laskeutuu ajojäälle, ja kolmikko löytää itsensä yhtäkkiä epätoivoisesta tilanteesta.

Alkaa tarmokas vaellus ja kilpajuoksu aikaa vastaan. Retkikunnan on päästävä takaisin kiinteälle maalle, kartoitetulle alueelle, ennen kuin arktisen talven pimeys laskeutuu heidän ylleen. Päivä päivältä lämpötila putoaa, iltarusko syvenee ja tuuli yltyy. Vaellettuaan kaksi kuukautta ja ammuttuaan jokaisen jääkarhun, partahylkeen, jäälokin ja muun tielleen osuneen epäonnisen villieläimen, miehet rantautuvat Huippuvuorten laidalla sijaitsevalle piskuiselle Valkosaarelle.

33 vuotta myöhemmin ohiajavan laivan miehistö löytää sieltä heidän ruumiinsa ja päiväkirjansa.

Keitä olivat Andrée, Fraenkel ja Strindberg? Mikä sai heidät lähtemään hengenvaaraliselle matkalleen? Mikä heitä veti puoleensa jäisessä erämaassa, ja mikä kenties koti-Ruotsissa heitä työnsi liikkeelle? Mitä he pakenivat? Ja lopulta, mikä heidät tappoi?

Näihin kysymyksiin näytelmässä kuvitellaan mahdollisia vastauksia. Näytelmän kirjoittaa Olavi Ermala Andrée-retkikunnan jälkeensä jättämien asiakirjojen ja sitä kirjoitettujen historiallisten lähteitten pohjalta kesän aikana.

Startissa työryhmään haetaan näyttelijöitä, visuaalista työryhmää ja teknikoita. Visuaalisen ryhmän tehtäviin kuuluu puvustus, lavastus ja tarpeisto. Näytelmän visuaalinen ilme on riisuttu. Roolituksessa ikä, sukupuoli ja ulkonäkö eivät ole merkityksellisiä, vaan tervetulleita ovat kaikki esiintymisestä kiinnostuneet. Näyttelijävalinnoissa pääpaino on ryhmän yhteistyön sujuvuudessa. Tule siis mukaan vaikka sinulla ei olisi aikakauden muodin mukaisia viiksiä.

Ilmoittaudu starttiin sähköpostitse, osoitteeseen helkaermala@gmail.com.

“Syvällä allamme lentää lokki 5/t 38/m
Descendos doucement par ur sinusoïd (painumme hiljaa sinikäyrän muotoista rataa).
Huippuvuoret häipyvät sumuun
Vesi kauniin tummansinistä, selvästi toisenlaista kuin ennen.
Vesi täynnä sirpaleiksi hajautunutta jäätä.”
(Nils Strindberg lokikirjassaan)