Kurssit

Kevään 2024 kurssit

Ilmoittautumisaika kursseille päättyy viimeistään kolme päivää ennen kurssin alkua.

Mahdollisuutta päästä mukaan jo alkaneille kursseille voit tiedustella sähköpostitse teatterisihteeriltä (info[at]turunylioppilasteatteri.fi).

Kurssit järjestetään KSL Opintokeskuksen tuella.

 
TEATTERIKLOVNERIAN PERUSKURSSI 2.-10.3.2024

AIKA: lauantait 2.3. ja 9.3. klo 10-17 JA
sunnuntait 3.3. ja 10.3. klo 10-15 (yht. 20t + lounastauot)
PAIKKA: Turku-sali, Rehtorinpellonkatu 4 A (Ylioppilastalo A)
KURSSIOHJAAJA: Ella Jokela
HINTA: Perushinta 100€
Alennushinta (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät) 90€
Jäsenhinta (TYT, TNT ja TYY) 80€

Teatteriklovneria on näyttelijäntyön harjoittelua ja toisaalta itsenäinen teatteritaiteen lajinsa, joka rakentuu vuorovaikutuksen, läsnäolon ja leikin varaan. Teatteriklovneriassa riisutaan kaikki ylimääräinen, kun punanenäinen klovni on rehellisesti ja aidosti yleisön kanssa läsnä. Klovnin herkkyys naurattaa ja koskettaa. Klovnerian äärellä tutkimme haavoittuvaisuutta, läsnäoloa ja omaa sisäistä ääntämme. Lajin sanotaan yhdistävän ja kiteyttävän kaiken olennaisen näyttelijäntyöstä. Klovneriassa työskentelemmekin avoimuuden, hengityksen, läsnäolon ja herkkyyden sekä kuuntelemisen ja reaktioiden parissa. Kurssi sopii esiintymisestä ja näyttelijäntyöstä kiinnostuneille.

Kurssilainen pääsee tutustumaan teatteriklovnerian tekniikkaan sekä kehittämään läsnäoloa, vuorovaikutusta, reaktioita sekä muita improvisaatiossa ja esiintymisessä tarvittavia taitoja. Klovneriassa olemme jatkuvasti herkkyyden ja leikillisyyden äärellä ja kurssilainen saakin hyviä eväitä myös komedian ja rytmin kanssa työskentelyyn. Osallistujilta ei edellytetä aikaisempaa osaamista tai kokemusta klovneriasta tai teatterista, kiinnostus aihetta kohtaan riittää..

Kurssiohjaajana toimii klovneriaan syventynyt teatteri-ilmaisunohjaaja Ella Jokela, joka on opettajana dialoginen ja tutkiskeleva. Pedagogina hän painottaa avoimuutta, tasa-arvoisuutta ja tavoitteellisuutta.

ILMOITTAUTUMINEN KURSSILLE PÄÄTTYY 28.2. klo 23.59

 
VALOSUUNNITTELUN JATKOKURSSI 3.-5.5.2024

AIKA: perjantai klo 17-21, lauantai klo 10-13, sunnuntai klo 10-14 (yht. 10t)
PAIKKA: Turun ylioppilasteatteri (Nunnankatu 4, Turku), Taiteen talon päärakennus
KURSSIOHJAAJA: Tuomas Vainionpää
HINTA: Perushinta 60€
Alennushinta (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät) 50€
Jäsenhinta (TYT, TNT ja TYY) 40€

Tervetuloa valosuunnittelun jatkokurssille! Kurssilla opit käytännönläheisesti suunnittelemaan sekä toteuttamaan teatteriesityksen visuaalista ilmettä valosuunnittelun muodossa. Opetus keskittyy erityisesti oikeiden heitinten ja valon suuntien valitsemiseen haluttujen lavakuvien rakentamiseksi sekä valmiin esityksen ohjelmointiin. Teknisen osaamisen lisäksi kehität kurssilla taiteellista ajatteluasi ja taitoa ajatella esityksiä monitaiteellisina ja -osaisina kokonaisuuksina.

Kurssi on suunnattu teatteritekniikasta jo jonkin verran ymmärtäville ja eritoten syksyllä 2023 TYT:n valosuunnittelun alkeiskurssilla olleille, mutta mistä tahansa hankittu aiempi perusosaaminen on riittävää.

Kurssiohjaajana toimii Tuomas Vainionpää, joka on keväällä 2024 valmistuva teatteri-ilmaisun ohjaaja ja turkulaisen visuaalisen teatterin kollektiivin Kosmos Collectiven perustajajäsen. Valosuunnittelua ja esitystekniikkaa hän on toteuttanut mm. Taideakatemialla, TYT:llä, Porin Teatterinuorissa, Turun runoviikoilla, Muumimaailma Oy:ssa, Tehdas Teatterissa sekä Turun Kaupunginteatterin Sopukassa. Pedagogina hän luo rennon ilmapiirin ja on selkeä sekä innostava.

ILMOITTAUTUMINEN KURSSILLE PÄÄTTYY 30.4. klo 23.59

 

Jo alkaneet (kevät 2024)

IMPROVISAATION JATKOKURSSI 13.2.-23.4.2024

AIKA: tiistaisin klo 18-20 ja lisäksi ma 22.4. klo 17-19 (yht. 20t + loppushow)
PAIKKA: Turun ylioppilasteatteri (Nunnankatu 4, Turku), Taiteen talon päärakennus
KURSSIOHJAAJA: Alina Kilpinen
HINTA: Perushinta 100€
Alennushinta (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät) 90€
Jäsenhinta (TYT, TNT ja TYY) 80€

Improvisaation jatkokurssilla syvennetään aikaisemmin opittuja improvisaatiotaitoja ja laajennetaan improvisaation työkalupakkia. Kurssin painotus on pitkän improvisaation näytelmän tekniikoissa. Kurssilla opetellaan mm. tarinan kuljetusta, improvisoidun näytelmän dramaturgista rakennetta, kohtausten leikkaamista, roolihahmojen kaaren ja suhteiden luomista, tapahtumapaikkojen ja tilan rakentamista, ison kokonaisuuden hahmottamista sekä tarinan paketoimista. Kurssilla harjoitellaan improvisoidun näytelmän formaatti, joka esitetään kurssin lopuksi yleisölle.

Improvisaation jatkokurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyneet TYT:n improvisaation peruskurssin tai joilla on ennestään kokemusta improamisesta. Kurssin opettajana toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja ja pitkän linjan improaja Alina Kilpinen. Kilpinen on teatterialan moniosaaja, joka on viime vuosina työskennellyt mm. teatteriohjaajana, näyttelijänä, opettajana ja käsikirjoittajana. Improvisaatiota Kilpinen on opettanut jo vuodesta 2015 lähtien ja esiintyy itse improajana mm. Improryhmä Läsnäolopakossa.

ILMOITTAUTUMINEN KURSSILLE PÄÄTTYY 10.2. klo 23.59