Milja Nordströmin ohjaama Alastonkuvia saa ensi-iltansa tällä viikolla – Turun ylioppilasteatterilla nähdään teoksesta sekä näytelmä että valokuvanäyttely

Turun ylioppilasteatterin viimeinen syksy jokirannassa alkaa 16.9. – Läntisen Rantakadun joutsenlauluna nähdään kolme eri produktiota
9.9.2021
Pearly Gates Holiday Resort
22.9.2021

Milja Nordströmin ohjaama Alastonkuvia saa ensi-iltansa tällä viikolla – Turun ylioppilasteatterilla nähdään teoksesta sekä näytelmä että valokuvanäyttely

Kuvassa ohjaaja Milja Nordström (vas.) ja kuvataiteilija Jerker Ramberg. Kuva: Esa Hietanen

Milja Nordströmin ohjaama Alastonkuvia saa ensi-iltansa tällä viikolla – Turun ylioppilasteatterilla nähdään teoksesta sekä näytelmä että valokuvanäyttely

Mark Ravenhillin kulutuskulttuuria milleniumin vaihteen Lontoossa kritisoiva Alastonkuvia saa ensi-iltansa 16.9. Turun ylioppilasteatterilla. Milja Nordströmin ohjaaman näytelmän lisäksi teatterilla nähdään turkulaisen kuvataiteilija Jerker Rambergin teoksesta inspiroitunut Some Explicit polaroids –valokuvanäyttely. Näyttelyn voi nähdä näytelmän esityskaudella 16.9. – 3.10. teatterin lämpiössä.

Ystävysten luova yhteistyö produktiossa sai alkunsa Turun yliopiston draaman analyysin kurssilta löytyneestä Ravenhillin tekstistä vuodelta 1999. Ramberg vinkkasi teoksesta heti ystävälleen Nordströmille, joka kiinnostui tekstin teemoista ja hahmoista. 

—(Ravenhillin) Teksti puhutteli minua välittömästi. Näytelmä on kokoelma hetkiä, joissa hahmojen tarkoin rakennetut minäkuvat riisutaan ja maailman joutuu kohtaamaan välillä aivan alasti, toteaa näytelmän ohjaaja Milja Nordström.

Alastonkuvia on näytelmä, jossa seurataan kuuden hahmon elämää milleniumin vaihteen Lontoossa. Nick on juuri päässyt vapaaksi vankilasta istuttuaan siellä 15 vuotta, eikä hän enää tunne maailmaa samaksi kuin vuonna -84. Hänen entinen heilansa Helen taas on jättänyt radikaalin vasemmistopolitiikan maltillisemman poliittisen uran luomiseksi. Yhteinen historia ei kuitenkaan jätä heitä rauhaan, kun Jonathan viidentoista vuoden takaa alkaa jäljittää kaksikkoa. Rooleissa nähdään Jussi Virtanen, Tonja Goldblatt ja Kasperi Arvola.

Toisaalla nuorempi sukupolvi elää autuaana muusta maailmasta omassa todellisuudessaan. HIV-positiivinen Tim on löytänyt itselleen internetistä poikaystävän, Victorin, ja maksanut tämän Lontooseen Venäjältä. Yhdessä stripparina työskentelevän Nadia ystävänsä kanssa he ovat päättäneet päivä kerrallaan juhlia ja elää onnellisena elämänsä loppuun asti. Pahoinpitelevät poikaystävät tai kuolemanvakavat taudit voi unohtaa, meikata ruhjeet piiloon ja aineilla ajaa pahat ajatukset pois. Sukupolvet ja maailmat kuitenkin kohtaavat ja pakottavat kaikki uuteen todellisuuteen, jossa kukaan ei voi piiloutua. Nuoremman sukupolven rooleja esittävät Akseli Sveholm, Jarno Muro ja Nuppu Ervasti.

—Valokuvissa halusin tulkita esityksen teemoja ja henkilöitä, mutta myös omaa suhdetta ja tunteita nuoruuteni ysäriin, kertoo näyttelyn teokset luonut kuvataiteilija Jerker Ramberg.

Teoksen alkuperäistekstin nimeä kantava Some Explicit Polaroids -valokuvanäyttely on esillä teatteritilan lämpiössä näytelmän esityskaudella. Kuuden valokuvan sarjassa nähdään esityksen henkilöitä, teemoja ja tunteita. Näyttelijöiden esittämät roolihahmot on laitettu taiteilijan näkemyksen ja tulkinnan mukaan uusin tilanteisiin, joissa hahmot olisivat mahdollisesti voineet olla.

Alastonkuvia -näytelmä ja Some Explicit Polaroids -valokuvanäyttely ovat nähtävillä Turun ylioppilasteatterilla 16.9. – 3.10. Näytelmän liput ja lipun hintaan kuuluva valokuvanäyttely ovat myynnissä TYT:n nettisivuilta osoitteesta www.turunylioppilasteatteri.fi/liput. Esitystä ei suositella alle 16-vuotiaille rankkojen aiheidensa johdosta.