Poltettu oranssi Turun ylioppilasteatterin 60-vuotisjuhlatuotanto

Puskafarssi 2019:ssä näkyy koko työryhmän kädenjälki
30.7.2019
Taiteiden yö Turun ylioppilasteatterilla
9.8.2019

Poltettu oranssi Turun ylioppilasteatterin 60-vuotisjuhlatuotanto

Turun ylioppilasteatterin juhlatuotantona Eeva-Liisa Mannerin klassikkonäytelmä Poltettu oranssi

Turun ylioppilasteatterin 60-vuotisjuhlatuotantona nähdään syksyllä 2019 Eeva-Liisa Mannerin näytelmä Poltettu oranssi — balladi sanan ja veren ansoista. Eeva Liisa-Manner  (1921-1995) tunnetaan muun muassa kirjailijana ja suomentajana. Hänet nähdään yhtenä tärkeimmistä sodanjälkeisen Suomen lyyrikoista. 

Poltettu oranssi on Eeva-Liisa Mannerin vuonna 1968 kirjoittama näytelmä, joka tutkii psykoanalyyttisia teemoja lyyrisen symbolismin keinoin. Tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alun porvarilliseen kotiin, josta perheen tytärtä viedään psykoterapeutin luokse. Näytelmän nimi viittaa tytön unissaan näkemäänsä hevoseen. Tekstiä on luettu sekä ajattomana tutkimuksena perhesuhteista ja toisaalta oman aikansa kuvauksena, jonka kontekstissa mielenterveys ja sota kietoutuvat yhteen.

Poltettua oranssia on esitetty runsaasti ympäri Suomea eri kaupunginteattereissa ennen vuosituhanteen vaihdetta. Viimeksi teos on esitetty Porin Teatterissa vuonna 2005, ja tänä syksynä se esitetään ensimmäistä kertaa Turussa. Turun ylioppilasteatterin tulkinta on samalla näytelmän ensimmäinen harrastajateatteritoteutus Suomessa.

Ajankohtaisen klassikon ohjaa Turun ylioppilasteatterille tanssi- ja teatteritaiteilija Mikko Kaikkonen. Lavalla nähdään läpisävelletty teatteri- ja tanssiteos, jonka säveltäjänä toimii muusikko Ismo Laakso. Turun ylioppilasteatterin toteutus on väkevää nykyteatteria, jossa vahvojen hahmojen rinnalla nähdään kymmenhenkinen tanssi- ja lauluensemble. Poltettu oranssi on nuoren naisen tarina, jossa kamppailu hänelle asetettuja raameja vastaan on ikuista. 

Poltettu oranssi saa ensi-iltansa perjantaina 4.10.2019 klo 19 Turun ylioppilasteatterilla. Liput nyt myynnissä täällä.