Teatteri

 

Rohkea ja vallaton Turun ylioppilasteatteri!

Turun ylioppilasteatteri eli TYT on vuonna 1959 perustettu ylioppilasteatteri ja voittoa tavoittelematon yhdistys. TYT on tunnettu kunnianhimoisesta ja tasokkaasta ohjelmistostaan, joka haastaa sekä tekijänsä että katsojansa. TYTillä on vuodessa on 3-5 omaa pääproduktiota, jonka lisäksi ohjelmistoon kuuluu off-esityksiä, vierailuja, musiikkia, improa ja muuta toimintaa. Lisäksi TYT järjestää näyttämötaiteeseen keskittyviä kursseja. Kesäisin TYT esittää kesäproduktion Liedon Vanhalinnassa.

Pysyt kartalla tulevista esityksistä ja muusta toiminnasta seuraamalla some-tilejämme Instagramissa ja Facebookissa sekä tilaamalla uutiskirjeemme.

TYT:n toiminta on avointa kaikille teatterin tekemisestä kiinnostuneille. Voit lukea toimintaan mukaan pääsemisestä enemmän täältä.

TYT toimii tällä hetkellä Taiteen talossa. Lue lisää saapumisohjeista täältä.

TYT on TYY:n alajärjestö, ja kaikkiin esityksiimme on saatavissa opiskelijahintaisia lippuja. Lisäksi esityksiin jaetaan säännölllisesti ilmaislippuja TYY:n jäsenille.

Mitä tapahtui 1950-luvulla?

Turun ylioppilasteatterin pitkä ja vaiheikas historia alkaa jo 1950-luvun alusta, kun Turun ylioppilaiden teatteritoiminta järjestäytyi Turun Ylioppilasnäyttelijät -nimiseksi kerhoksi. Kerholta meni kaksi vuotta, ennen kuin he uskalsivat esiintyä ensimmäistä kertaa julkisesti, mutta pikkuhiljaa toiminta sai varmuutta ja rohkeutta, ja lopulta Ylioppilastalon urheiluhallissa ensi-iltansa saanut menestyksekäs Kerjäläisooppera toimi tarvittavana ponnistuslautana kauan kaivatun ylioppilasteatterin perustamiselle. Turun ylioppilasteatteri, eli lyhyesti TYT perustettiin 10.11.1959.

Sekalaisissa vuokrasaleissa näytelmänsä esittänyt TYT toimi Maalaistentalossa Puutarhakadulla vuodesta 1967–1979, kunnes teatteri muutti toimipaikkaansa Läntiselle Rantakadulle, vihannesvarastosta teatteritilaksi kunnostettuun rakennukseen Aurajoen rantaan. Upeasta rakennuksesta jouduttiin luopumaan 2022, kun tontin ja siinä olevien rakennusten myynnin myötä uudella omistajalla oli tontilla sijaitsevien Kirjan talon ja TYT:n kotien varalle muita suunnitelmia. TYT muutti osoitteeseen Nunnankatu 4, juuri perustettuun Turun taiteen taloon joen toiselle rannalle, joka nuorena yhteisönä hakee vielä muotoaan: tällä hetkellä TYT:n näyttämö sijaitsee Taiteen talon toisessa kerroksessa ja erillinen harjoitustila saman pihapiirin toisella puolen.

Alusta saakka hyvin vähäisellä budjetilla toimeen tullut TYT on muiden mukana kärsinyt lamat ja laskusuhdanteet. Pienillä resursseilla, mutta valtavalla innolla ja tahdolla on silti aina tehty kunnianhimoista taidetta ja tarjottu uudenlaisia teatterielämyksiä. Vierailuja on tehty muihin teattereihin ja vierailuesityksiä vastaanotettu ohjelmiston monipuolistamiseksi niin kansallisesti kuin kansainvälisesti jo alkuvuosista lähtien.

Taiteellisesta tasosta ei ole koskaan tingitty, ja innokkaiden ylioppilaiden luotsaama teatteri on alusta asti ollut hyvin yhteiskunnallisesti tiedostavaa, älyllistä ja kantaaottavaa. Alussa ”älykköteatterin” leiman saanut TYT uskalsi kuitenkin rohkeasti myös poiketa yleisestä linjastaan tarjoten myös suuremman yleisön näytelmiä. Vuosikymmenten aikana linja on vaihdellut hieman aikakausien mukaan, mutta kokeileva teatteri, kantaesitykset sekä klassikkonäytelmät ovat aina olleet TYT:n selkäranka. TYT tahtoo olla aktiivinen uudistaja, samalla itsekin uudistuen.

TYT on osa ylioppilasteatteriliikettä

Muiden suomalaisten ylioppilasteattereiden tavoin TYT vaalii korkeakouluopiskelijoiden teatteriperinteitä, rohkeita ohjelmistovalintoja sekä yhteiskunnallista keskustelua taiteen keinoin.

Turun ylioppilasteatteri kuuluu Suomen Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:seen. SYTY ry:seen kuuluu 14 jäsenteatteria ympäri Suomea. TYT osallistuu vuosittain järjestettäville Yiloppilasteatterifestivaaleille omalla produktiollaan ja osallistuu SYTY ry:n toimintaan aktiivisesti. Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry toimii Suomen ylioppilasteatterien ja ylioppilasteatterihenkisten teatterien valtakunnallisena kattojärjestönä. Liitto on perustettu vuonna 1998 jatkamaan vuonna 1968 perustetun Suomen Ylioppilasteatteriliitto SYTL:n toimintaa.