Turun ylioppilasteatterin syksyn päätuotanto Työnlausujat tuo työläisrunouden tähän päivään

TYÖRYHMÄHAKU: Suomen historian jännät naiset 3.9.
22.8.2023
kuva jossa tekstiä
TYÖRYHMÄHAKU: Köyhät ritarit 11.11.
19.9.2023

Turun ylioppilasteatterin syksyn päätuotanto Työnlausujat tuo työläisrunouden tähän päivään

kuva jossa tekstiä

Elli Tompurin (1880–1962) johtamaan Työnlausujat-puhekuoroon pohjautuva nykyteatteriesitys tuo yleisön eteen liikkeellisen, lausunnallisen ja musiikkipitoisen tulkinnan 1930-luvulla toimineesta alkuperäisestä kuorosta. Turun ylioppilasteatterilla 30.9.2023 ensi-iltaan tulevan teoksen liput ovat nyt myynnissä.


Turun ylioppilasteatterin syksyn päätuotanto Työnlausujat on dokumentaarinen tutkielma aikansa tunnetuimpiin näyttämötaiteilijoihin kuuluneen Elli Tompurin johtamasta työläiskuorosta Työnlausujat. Työnlausujat-puhekuoro toimi vuosina 1935–1940 ja lausui työläisrunoutta. Turun ylioppilasteatterin esitys on alkuperäisen kuoron hengessä aiheiltaan yhteiskunnallinen ja kantaaottava. Tompurin ohjaaman Työnlausujat-kuoron tutkimisen kautta esitys käsittelee suomalaista työväenluokkaa eri aikakausina. Teos osallistuu ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun palkkataisteluista ja luokkaeroista.

”Haluan, että tämä esitys on merkityksiltään samanhenkinen teko kuin Työnlausujien esitykset ovat olleet omana aikanaan”, kertoo teoksen ohjaaja Emmi Ihalainen.

Työnlausujat-esitys on dokumenttiteatteria ja se saa inspiraationsa useasta eri lähdemateriaalista. Lähdemateriaalia on kerätty eri aikakausilta, ja teokseen sisältyy muun muassa työläisrunoutta 1900-luvun alkupuolelta kuten myös tämän päivän artikkeleita ja instagram-julkaisuja. Käsikirjoituksen ovat lähdemateriaalin pohjalta koonneet ja kirjoittaneet ohjaaja Emmi Ihalainen yhdessä esiintyjien ja muun työryhmän kanssa kesän 2023 aikana. Esityksessä kuullaan myös esiintyjien omia tekstejä. 

Esitys on tulkattu viittomakielelle. Työnlausujat-esitys on täten tuore lisäys viittomakielelle tulkattujen teatteriteosten joukkoon. Tulkki on ohjattu esittävään rooliin osaksi esitystä.

Työnlausujien esityskausi alkaa 30.9.2023 ja jatkuu 17.11. saakka. Esityskausi sisältää yhteensä 21 esitystä Turun ylioppilasteatterin esitystilassa Taiteen talolla. Esitys sisältää yhteiskunnallis-poliittisia ja raskaita aiheita, eikä sitä suositella alle 13-vuotiaille.  Esityksen liput ovat tulleet juuri myyntiin Turun ylioppilasteatterin sivuille. 


Liput:

http://turunylioppilasteatteri.fi/tyonlausujat/