Työryhmähaku: Karjalan evakot 5.-6.3.2022

Kevään kurssien aikataulut – New dates for courses
25.1.2022
NYT TULI LÄHTÖ! – Särkyneiden sydänten lauluilta
9.2.2022

Työryhmähaku: Karjalan evakot 5.-6.3.2022

TERVETULOA KARJALAN EVAKOIDEN (työnimi) STARTTIIN 5.-6.3.2022 

 

ESITYKSESTÄ

 

“Miten kauan luulette karjalaisten pysyvän karjalaisina, sulautumatta muihin suomalaisiin?”

“Aina.” 

 

Karjalan evakot (työnimi) on huuto kaltaisillemme, jotka haluavat oppia ymmärtämään juuriaan ja kuolevaa perintöään. Esitys sijoittuu jatkosodan viimeisiin hetkiin, jossa oli kuljettava pakoon pommien tieltä ja yritettävä löytää koti sieltä, missä sitä ei haluttu tarjota.

Voiko varsinaissuomalainen oppia laulamaan itkuvirsiä ja nauramaan kyyneleet poskilla? Voiko karjalainen koskaan oppia rakastamaan vieraita rantoja?

Esityksessä tutkimme, millaista on luovuttaa oma koti vieraalle, millaista on tulla vieraan kotiin ja mikä lopulta on koti.  Millaista kipua kannamme veressämme, mitä kotirantojen kaipuu todella tarkoitti?

Tulkaa mukaan, kun teemme matkan Karjalaan ja Lietoon, halki niittyjen ja peltojen, tien viertä pitkin. Me etsimme kotia. 

Teos kutsuu käsittelemään monipuolisesti ajassamme resonoivia teemoja ja aiheita. Käsittelemme yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita, kuten siirtolaisuutta, sotaa, identiteettiä ja toiseutta. 

Esityksen toteutus tulee olemaan raikas ja kantaaottava kantateos, joka kutsuu yli sukupolvirajojen tutustumaan, tutkimaan, kuulemaan ja oppimaan omasta historiastamme. Samalla voimme oppia jotain omasta ajastamme, ja ymmärtää paremmin heitä, jotka joutuvat jättämään kotinsa. 

Harjoituskauden aikana työstettävän käsikirjoituksen pohjalta valmistuu nykyteatterillinen esitys, joka hyödyntää monipuolisesti nukketeatterin ja esineteatterin elementtejä. Musiikki tulee olemaan olennainen osa tarinankerrontaa, ja tämän vuoksi toivomme esiintyjäensembleltä valmiuksia laulaa ja soittaa. 

 

ESITYSPROSESSIN AIKATAULUSTA

 

Esitys saa ensi-iltansa Liedon Vanhalinnassa heinäkuun alussa. Esityksen harjoituskausi sijoittuu maaliskuusta ensi-iltaan. Maalis-huhtikuun treenit sijoittuvat pääosin viikonlopuille, toukokuusta alkaen esitystä harjoitellaan lähtökohtaisesti Vanhalinnassa myös arki-iltaisin. Näytöksiä on elokuun alkuun saakka. Tarkempi alustava aikataulu jaetaan startissa. 

 

STARTISTA

 

Esityksen startti järjestetään la 5.3. klo 11-16 sekä su 6.3. 12.30-16 välillä. Lauantain osuus on kaikille esiintyjiksi hakeville. Sunnuntaina haastattelemme sekä esiintyjiksi hakevia että taiteellisista suunnittelutehtävistä kiinnostuneita. Kaikkien työryhmään hakijoiden tulee täyttää alta löytyvä lomake. 

Startin paikka tarkentuu myöhemmin (startti järjestetään Turun keskustassa). 

Starttiin osallistuminen ei sido sinua mihinkään, tule siis rohkeasti paikalle, mikäli aihe ja/tai esityksen teko yhdessä kiinnostaa! 

Etsimme esitykseen 8-12 esiintyjää sekä taiteellisia suunnittelijoita seuraaviin tehtäviin: valoassistentti, äänisuunnittelun/sävellyksen assistentti, lavastuksen assistentti, puvustaja ja puvustuksen assistentti. 

 

Toivomme hakijoilta seuraavaa:

 • ryhmätyöskentelytaitoja
 • kykyä sitoutua harjoitus- ja esityskauteen
 • kykyä reflektoida omaa ja muiden työskentelyä
 • halua kehittyä 
 • esiintyjiltä musikaalisia taitoja (ei välttämätön)

 

Kaikki hakijat täyttävän seuraavan lomakkeen, jotta voimme olla tarvittaessa yhteydessä ennen starttia (HUOM! Lomake sisältää taiteellisista suunnittelutöistä kiinnostuneille pienen ennakkotehtävän): 

LINKKI LOMAKKEESEEN: https://bit.ly/32FQht0

Lomakkeen täyttö vaatii Google-kirjautumisen. Jos sinulla on ongelmia lomakkeen täytön kanssa, ole yhteydessä sara.koiranen@uniarts.fi

 

Lomakkeen täytön lisäksi sinun ei tarvitse valmistautua starttiin etukäteen. Toivomme kuitenkin, että pohdit seuraavia kysymyksiä:

 • mahdollistaako nykyinen elämäntilanteesi esitysprosessiin sitoutumisen?
 • olenko valmis työskentelemään osana ryhmää  ja mahdollisesti nopeasti muuttuvissa olosuhteissa?
 • mikä minua kiinnostaa taiteen tekijänä tällä hetkellä? 

 

KYSYTTÄVÄÄ?

 

Ole yhteydessä:

ohjaaja-käsikirjoittaja Sara Koiranen, sara.koiranen@uniarts.fi

ohjaaja-käsikirjoittaja Vilja Lehtonen, vilja.lehtonens@gmail.com

tuottaja Anna-Maria Vänskä, annamaria.vanska@gmail.com 

 

TEKIJÖISTÄ

 

Teoksen ohjaaja-käsikirjoittajina toimivat työpari Sara Koiranen & Vilja Lehtonen. 

Esityksen vastaavana käsikirjoittajana toimii kirjoittaja, tuottaja Sara Koiranen. Koiranen on toiminut turkulaisella teatterikentällä tuottajana, kirjoittajana sekä ohjaajana. Parhaillaan Koiranen opiskelee Teatterikorkeakoulun dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen linjalla.

Esityksen vastaavana ohjaajana toimii teatteriohjaaja, nukketeatteritaiteilija Vilja Lehtonen. Lehtonen tuo esitykseen osaamistaan sekä Yhdysvalloista Bread & Puppet -nukketeatteriyhteisöstä että Turun kaupunginteatterin päänäyttämöltä. Viimeisimpänä Lehtonen on työskennellyt Turun Kaupunginteatterin Hobitti-suurteoksessa ohjaajan assistenttina. 

Koiranen ja Lehtonen ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2018 alkaen. Työparin aikaisempia teoksia ovat Suomen kansalaissotaa 1918 käsittellyt näytelmä Suden nälkä (Jo-Jo Teatteri 2018) sekä naisvihaa ja Minna Canthia käsittelyt esitys Minna Cunt – Valtakunnan kauhein akka (Teatteri Mundo 2019). Aikaisemmat teokset on palkittu Turun teatterisäätiön Esirippu-palkinnolla 2019 sekä Vuoden yleisösuosikki -palkinnolla 2020 Oulun Monologikilpailuissa. 

 

TURVALLISEMMAN TILAN STARTTI

 

Startissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Jokaisen osallistujan tulee siis aktiivisesti pyrkiä siihen, että tilassa ei kiusata, syrjitä tai häiritä toista. Tällä tarkoitamme seuraavaa:

 • Emme oleta tai kommentoi muiden hakijoiden ominaisuuksia (esim. sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, ulkonäköä, kansalaisuutta).
 • Kunnioitamme toisten fyysisiä ja henkisiä rajoja:  jos ne ovat epäselvät, kysymme ja varmistamme, mikä on toiselle tänään sopivaa.
 • Otamme vastuuta omasta käytöksestämme: uskomme toisen tahdonilmauksia (ei on aina ei) ja kerromme toisillemme omat rajamme. Olemme valmiita vastaanottamaan palautetta. 
 • Kunnioitamme toisiamme: erimielisyydet ja kriittinen keskustelu kuuluvat kanssakäymiseen, mutta kommunikoimme ilman toisten arvottamista. Tiedostamme, että kaikki kritiikki tai palaute ei ole hyökkäys minun persoonani kohtaan. 
 • Saa kysyä: mikäli jokin tilanne tai kohtaaminen mietityttää, voi siitä tulla tarvittaessa keskustelemaan esimerkiksi ohjaajien ja/tai tuottajan kanssa.