TYÖRYHMÄHAKU: Suomen historian jännät naiset 3.9.

kuva jossa tekstiä
Työnlausujat: Lipputarjous vain S-ryhmäläisille!
14.8.2023
kuva jossa tekstiä
Turun ylioppilasteatterin syksyn päätuotanto Työnlausujat tuo työläisrunouden tähän päivään
28.8.2023

TYÖRYHMÄHAKU: Suomen historian jännät naiset 3.9.

Tule tekemään kanssamme musiikkiteatteria!

Haemme työryhmää Suomen historian jännät naiset -teokseen, joka saa ensi-iltansa Turun ylioppilasteatterin off-ohjelmistossa tammikuussa 2024.

Työryhmähaku eli startti pidetään Turun ylioppilasteatterilla Taiteen talossa (Nunnankatu 4, 20700 Turku) su 3.9. klo 11 – 16.

Etsimme esitykseen 5-7 laulavaa näyttelijää, muusikoita livebändiin sekä tekijöitä taiteellis-tuotannollisiin tehtäviin, joita ovat mm. valosuunnittelu, lavastus, puvustus, naamiointi, tekniikan ajaminen, graafinen suunnittelu sekä markkinointi. Toivomme mukaan kaikenlaisista taustoista tulevia vähintään 18-vuotiaita ihmisiä, eikä aiempi kokemus teatterista ole lainkaan välttämätöntä.

Ilmoittauduthan mukaan viimeistään pe 1.9.2023 oheisella lomakkeella.

LINKKI ILMOITTAUTUMISLOMAKKEESEEN (Google Forms):

Noudatamme myös startissa teatterin turvallisemman tilan periaatteita.

ESITYKSESTÄ
Esitys pohjaa Maria Petterssonin suosittuun tietokirjateokseen Suomen historian jännät naiset. Kirjan pohjalta dramatisoitu teos marssittaa näyttämölle liudan historian kiinnostavia mutta unohdettuja naishahmoja.

Värikkäät henkilötarinat kutsuvat tekijät käsittelemään monipuolisesti myös omassa ajassamme resonoivia ilmiöitä ja aiheita. Suomessa ja ulkomailla tänäkin päivänä käytävä yhteiskunnallinen keskustelu sukupuolen määrittämisestä, sukupuolirooleista tai kehollisesta itsemääräämisoikeudesta ovat alati ajankohtaisia. Rasistisen äärioikeiston nousu, naisvihamielisten liikkeiden, kuten incel-ilmiön vahvistuminen sekä ihmisoikeuksien, kuten abortti-oikeuden heikentäminen kertovat, että naisten ja vähemmistöjen oikeudet ja elämänvalinnat ovat yhä helposti kyseenalaistettavissa. Vastapainoksi haluamme tuoda näyttämölle inspiroivia tarinoita ihmisistä, naisista, jotka eivät sopineet aikansa muottiin mutta elivät rohkeasti omannäköistä elämää.

Haluamme lähestyä historiallisia kohtaloita lempeän feministisesti ja huumorin keinoin unohtamatta herkkyyttä ja koskettavuutta. Leikittelemme teatterin ja musiikin eri tyylilajeilla niin, että kunkin naisen tarinasta saadaan omannäköisensä.

Lopputuloksena on musiikilla, laululla sekä fyysisellä teatterilla höystetty fragmentaarinen nykyteatteriteos. Sen keskiössä ovat historian aitojen jännien naisten tarinat ja valikoidut näkökulmat heidän elämäänsä, jotka vahva ensembletyöskentely ja livebändi herättävät eloon.

Näyttämöllä työskentelee 5–7-henkinen näyttelijä-ensemble, josta nousee vuorollaan uusi päähenkilö, jännä nainen, jonka tarinaan tai näkökulmaan syvennytään. Näyttelijöiden sukupuolella ei ole merkitystä, vaan toivomme esiintyjiksi moninaista joukkoa. Ideana on, että kaikki näyttelijät vaihtavat rooleja useasti ja toimivat välillä päähenkilönä, sivurooleissa, kuorona tai vastavoimana. Musiikista vastaa livebändi.

TYÖTAPA
Prosessi on ohjaajavetoinen. Esityksen harjoituskaudella hyödynnetään myös ryhmälähtöisiä työskentelytapoja.

TEOKSEN AIKATAULU
Esityksen harjoitusjakso on syyskuusta 2023 tammikuulle 2024. Harjoituksia on 2-3 päivänä viikossa painottuen arki-iltoihin, lisäksi muutamina viikonloppuina pidämme intensiivitreenejä. Harjoitusten määrä kasvaa ensi-iltaa kohti. Esityksen ensi-ilta on tammikuussa 2023 ja esityskaudella näytöksiä on n. 20. Toivomme hakijoiden voivan sitoutua teoksen harjoitus- ja esitysaikatauluun.
llmoitathan mahdollisista tiedossasi olevista aikatauluhaasteista jo starttilomakkeessa!

STARTIN AIKATAULU
Ilmoittaudu starttiin täyttämällä oheinen lomake viimeistään pe 1.9.:
https://forms.gle/g82ZL4FEUNxt7mqk7

Näyttelijäksi ja muusikoksi hakevien startti pidetään su 3.9. klo 11 – 14. Startti sisältää yleisiä esiintymis-, ryhmä- ja musiikkiharjoitteita. Lisäksi haastattelemme hakijat lyhyesti ja kukin voi esittää ennakkotehtävän. Muusikoilla on lisäksi oma ryhmähaastattelu.

Muille työryhmään hakeville pidämme startin klo 14 – 16. Tilaisuus on ryhmäkeskustelu.

Lähetämme kaikille starttiin ilmoittautuneille tarkemman aikataulun ilmoittautumisajan päätyttyä. Jos sinulla on starttipäivälle tiedossa aikataulullisia esteitä tai toiveita, kerrothan niistä lomakkeessa!

ENNAKKOTEHTÄVÄ NÄYTTELIJÄKSI HAKEVILLE
Valitse vapaavalintainen musiikkikappale, josta esität valitun osan (esim. ensimmäinen säkeistö + kertosäe), kesto n. 1 minuutti joko säestyksellä tai ilman. Jos haluat, että kappaleesi säestetään, lähetä nuotit etukäteen Antille sähköpostitse anttiainola1@gmail.com. Halutessasi voit säestää kappaleen myös itse. Tilassa on piano.

TOIVOMME HAKIJOILTA
– ryhmätyöskentelytaitoja
– kykyä sitoutua harjoitus- ja esityskauteen
– halua heittäytyä, ideoida yhdessä ja kehittyä teatterin parissa
– esiintyjiltä (näyttelijät ja muusikot) lisäksi laulu- ja / tai soittotaitoja sekä liikkeellistä heittäytymiskykyä

KYSYTTÄVÄÄ? OTA YHTEYTTÄ!
Ohjaaja-käsikirjoittaja Nuppu Ervasti, nuppu.ervasti@gmail.com
Säveltäjä-musiikkivastaava Antti Ainola, anttiainola1@gmail.com
Tuottaja-lavastaja Maria Peltoniemi maria.peltoniemi18@gmail.com

TEKIJÖISTÄ
Teoksen ohjaa ja dramatisoi Nuppu Ervasti, joka on teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turun ammattikorkeakoulussa kouluttautuva turkulainen teatterintekijä. Teos on osa hänen opintojaan.

Teoksen sävellyksestä sekä musiikki- ja äänisuunnittelusta vastaa monipuolinen musiikkiteatterin ammattilainen, teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) ja filosofian maisteri Antti Ainola.
Teoksen tuottaja sekä lavastaja on Maria Peltoniemi, joka on toiminut freelance-tuottajana Turun teatterikentällä jo yli kymmenen vuotta. Peltoniemi kouluttautuu parhaillaan myös puusepäksi.

PÄHKINÄNKUORESSA

  • MITÄ: Suomen historian jännät naiset -musiikkiteatteriesityksen startti eli työryhmähaku
  • MILLOIN: Su 3.9.2023
  • Näyttelijäksi ja muusikoksi hakevien tilaisuus klo 11 – 14.
  • Muiden työryhmään hakevien tilaisuus su 3.9. klo 14 – 16.
  • MISSÄ: Turun ylioppilasteatterilla Taiteen talossa osoitteessa Nunnankatu 4, 20700 Turku. Tilan esteellisyystiedot löytyvät TYT:n nettisivuilta: http://turunylioppilasteatteri.fi/tila/.