Frankenstein

Stanislaw Witkiewicz – Mies Mielipuoliveturin takana
26.8.2020
Junamatkalla herra Mielipuolen kanssa
3.9.2020

Frankenstein

“Se elää!”

Syksyn 2020 pääohjelmiston toisena ensi-iltana Turun ylioppilasteatterilla nähdään Janne Pikan ohjaus Frankenstein. Teos perustuu vuonna 1818 ensijulkaisunsa saaneeseen Mary Shelleyn (1797-1851) esikoisteokseen Frankenstein; Uusi Prometheus. Shelleyn Frankenstein on kauhukirjallisuuden yksi tunnetuimpia teoksia ja kiistaton klassikko. Teos kertoo Victor Frankenstein pyrkimyksestä luoda yli-ihminen, mutta lopputuloksena syntyykin murhaava hirviö. 

Tarinan edetessä tapahtumia katsotaan myös hirviön perspektiivistä, jolloin paljastuu tämän hirmutekojen taustalla vaikuttavat motiivit. Frankensteinin luoma kummajainen kaipaa toisen kaltaisensa olennon läheisyyttä, mitä hän ei voi saada ihmisiltä, jotka näkevät hänet ainoastaan hirviönä. Tämä kaipaus ja pettyminen ajaa hänet lopulta murhaamaan viattomia ihmisiä. Tämän kummajaisen rationaalinen ajattelu ja motiivit hirmutöilleen tekevät Frankensteinin luomasta olennosta inhimillisen ja ymmärrettävän, moniulotteisen hahmon, joka pakottaa pohtimaan, onko hirviö todella hirviö, vai myös onnettomien olosuhteiden uhri. 

Mary Shelleyn yhtenä inspiraationa Frankensteinin tarinaan on toiminut kreikkalaisten mytologioden tarina titaani Prometheuksesta, ja erityisesti siitä kuinka Prometheus varastaa taivaasta tulen antaen sen ihmisille. Tämän tekonsa seurauksena Prometheus saa ankaran rangaistuksen. Näennäisesti Frankenstein kertoo hirviön luomisesta hyvin tarkoitusperin, mutta syvemmin se käsittelee pintansa alla ihmiselämän suuria moraalisia kysymyksiä, tarkastellen ihmisten suhdetta kanssaeläjiä ja ympäristöä kohtaan, sekä tiedeyhteisön naiiviutta. Frankenstein käsittelee ihmisen pelkoa sellaista tuntematonta kohtaan, mitä hän ei ymmärrä. 

Frankenstein Facebookissa täällä. Frankensteinin valmistumista voit seurata myös Turun ylioppilasteatterin Instagramista!

ENSI-ILTA 2.10. klo 19 Turun ylioppilasteatterilla osoitteessa Läntinen Rantakatu 23

 

MUUT NÄYTÖKSET

4.10. klo 17/ 7.10/ 8.10/ 10.10. klo 17/ 13.10./ 16.10./ 18.10. klo 17/ 21.10./ 22.10./ 24.10. klo 17/ 28.10./ 30.10. KLUBINÄYTÖS/ 1.11. klo 17/ 3.11./ 6.11./7.11./ 13.11./ 14.11. klo 17.

Esitykset aina klo 19 ellei toisin mainittu. 30.10. Klubinäytöksestä lisää tieto myöhemmin! 

Liput pääset ostamaan täältä.

 

Ohjaus ja näyttämösovitus: Janne Pikka

Alkuperäisteksti: Mary Shelley


Tuotanto: Melissa Jolma, Jarkko Peltonen ja Laura Rosten

Ohjaajan assistentit: Noora Nessi Kääriäinen ja Evita Matiyas

Lavaste- ja valosuunnittelu: Milja Nordström

Musiikki- ja äänisuunnitelu: Aleksi Paalimäki ja Antti Ainola

Lauluharjoitus: Antti Ainola

Näyttämöväkivallan koreografia: Henrik Heinonen

Liikkeellinen konsultointi: Melissa Jolma

Pukusuunnittelu: Minea Lehtinen

Pukujen toteutus: Helmi Ekholm

Maskeerauksen suunnittelu: Katariina Tasala

Rekvisitööri: Aiju Holppi

Graafikko: Touko Miikkulainen

Valokuvat: Jouni Kuru

 

Lavastusassistenti: Samuli Blom ja Jouni Kekkonen

Lavasterakennus: Milja Nordström, Samuli Blom, Jouni Kekkonen, Joona Pyökki, Marko Rumbin, Eljas Viitanen ja Siru Väisänen

 

Pukuompelu: Minea Lehtinen, Helmi Ekholm, Eljas Viitanen, Joona Pyökki

Maskeeraajan assistentti: Eeva Pitkänen

Tarpeistonhoito: Aiju Holppi, Heidi Hirvonen-Ferrari, Katariina Kayser

 

Tekninen ajo: Paula Sinkkonen, Juho Saari, Elina Torvela

 

Rooleissa: Vilja Aavikko, Suvi Antila, Tonja Goldblatt, Henrik Heinonen, Marjanna Kaate, Jarno Muro, Milena Pietilä, Joona Pyökki, Marko Rumbin, Juha-Petri Salmi, Oona Seppänen, Akseli Sveholm, Jii Vennalla, Eljas Viitanen, Siru Väisänen

 

PANDEMIA-AJAN TOIMENPITEET

 

Älä saavu teatteriin mikäli sinulla on flunssaoireita. 

Katsomon kokoa on supistettu. Suosittelemme käsien pesua saavuttaessa ja  teatterilta löytyy runsaasti mahdollisuuksia käsien desinfiointiin. 

Katsojat ohjataan katsomoon portaittain alken n. 15 min ennen esityksen alkua, jotta vältämme aulatilan ruuhkautumista. 

 

Väliajoille varaamme runsaasti tilaa oleskeluun sisätiloissa, mutta mahdollisuuksien mukaan suosittelemme lyhyiden väliaikojen aikana oleskelua ulkona. 

 

Teatteriesityksen kesto on n. 2h ja halutessaan katsojat voivat ottaa mukaan oman kasvomaskinsa. Teatterin henkilökunta, lipunmyyjät ja tekniikan ajajat käyttävät kasvomaskeja.