Ilveilijä saapuu Turun ylioppilasteatterille!

Hölmöläiset saapuvat vierailulle TYT:lle!
9.10.2019
Poltettu oranssi valittu avausesitykseksi Mikkelin Työväen Näyttämöpäiville
19.11.2019

Ilveilijä saapuu Turun ylioppilasteatterille!

Tule katsomaan ilveilijää!

Marraskuun lopussa Turun ylioppilasteatteriin saapuu ilveilijä. Mysteerio Buffo on italialaisen Dario Fon kokoama monologisarja keskiajalta peräisin olevia ilveilijätarinoita. Näytelmässä narri avaa sanaisen arkkunsa ja kertoo omin sanoin Raamatun kertomuksia (mysteerioita) ja hauskuuttaa yleisöä ja provokatiivisella (buffo) esiintymisellä. 

Monologissa esiintyvä ilveilijä Hannu Rantala kuvaa esityksen vakavuuden ja naurattamisen kaksijakoisuutta.

– On jotenkin hauska ristiriita, että kun ihminen yrittää olla hauska, niin se ei oo hauska. Sitten taas kun ihminen yrittää olla vakava, se on todella hauska. Samaan aikaan kun esitys naurattaa katsojaa, naurun takaa jotkut asiat saattavat herättää ajatuksia.

Minkälaisia ne ajatukset sitten voivat olla?

– Yleensä naurun takana on paljon kipua. Ja sitten taas yleensä kivusta selvitään naurulla. Siinä on kiinnostava balanssi, Rantala kiteyttää.

Monologikonkari

Esityksessä nähdään yli 15 roolisuoritusta kahden tunnin aikana. Roolien vaihdot tulevat olemaan nopeita. Monologissa näyttelijä on yleisön viihtyvyydestä yksin vastuussa.

– Loppupeleissä sun ainoa vastanäyttelijä on yleisö, ja siinä ollaan jo teatterin perimmäisen olemuksen äärellä. Teatterissa on kyse yleisölle tekemisestä, yleisön kuuntelemisesta ja yleisökontaktista. Ei ole esitystä jos ei ole yleisöä, Rantala pohtii.

Rantala on näytellyt aikaisemmin Jyväskylän kaupunginteatterissa, jossa hän esitti Henrik Ståhlin Luuseri-monologia. Keväällä 2019 esitys sai Oulun monologikilpailussa jaetun yleisönsuosikki -palkinnon. Näyttelijä on buffoprojektin alullepanija ja yksi Teatteri Kollektiivin perustajajäsenistä.

– No kyllähän se on kuninkuuslaji. Mulla on semmonen mentaliteetti, että ihminen kehittyy parhaiten sillä, että asettaa riman pikkasen korkeammalle aina juttu kerrallaan. En olisi missään tapauksessa lähtenyt tähän projektiin, jos mulla ei olisi jo yhtä monologia alla, ja kokemusta siitä millaista on monologinäytteleminen. Pitääkö tähän sanoa joitain epäitsekkäitäkin syitä?

Epäreilu maailma

Näytelmän ohjaa Turussa teatteria useamman vuoden tehnyt Milja Nordström. Mysteerio Buffossa esille nousee muun muassa vallan väärinkäytön teema.

– Vääränlainen vallankäyttö on perustelematonta vallankäyttöä. Kontrastina perusteltua vallankäyttöä on esimerkiksi opettaja-oppilas suhde. Opetustilanteessa opettajalla on tieto jonka hän haluaa opettaa sille oppilaalle, ja tällöin opetustilanteessa on opettajalla on auktoriteetti. Ihminen saa valtaa jos hän syntyy oikeisiin olosuhteisiin tai jos hän on tarpeeksi varakas. Tämä asema voi johtaa vallan väärinkäyttöön.

– Toivon erityisesti yleisöksi henkilöitä, joita on joskus on ärsyttänyt se että meidän ihmisten rakentama maailma on niin epäreilu, Nordström kertoo.

Keskiaikainen ilveilijä ei omista mitään, ja irvailee auktoriteeteille henkensä uhalla. Ilveilijän terävällä kielellä osoitetaan pilkka ihmisen turhamaisuudelle. Samanaikaisesti narri on lainsuojaton.

– Myönteisestä näkökulmasta nykypäivän lainsuojattomuutta ovat protestit ja mielenilmaukset. Monet ihmiset ovat valmiita menemään kaduille, ja vaatimaan että asioille tehtäisiin jotain. Ongelma on se, että valitettavasti Facebook-tapahtumat ja kansalaisadressit sekä se että seisotaan kadulla ja lauletaan kumbayata ei enää oikein riitä. Meillä ei ole enää aikaa siihen, että ihmisten mielipide ja käytös saataisiin muuttumaan orgaanisella tavalla. Tarttis päästä sanoista tekoihin aika nopeesti, miettii Nordström.

Mysteerio Buffo on Nobel-palkitun Dario Fon kuuluisin teos. Koska monologi on hioutunut vuosien saatossa klassikoksi ympäri maailmaa, herää kysymys asettuuko teos korkeakulttuurin puolelle.

– Tämä esitys ei ole korkeakulttuuria. En ole eläessäni tehnyt yhtään esitystä lavalle joka olisi “korkeakulttuuria”. Slapstick-huumori, eli se kun pelle kaatuu, on hauskaa, ja äsken me laitettiin lavalle piippolan vaarin eläimiä, naurahtaa Nordström. 

– Eli tämä ei todellakaan ole korkeakulttuuria, Nordström vastaa jämäkästi.

Teksti: Ruut Luoto

Mysteerio Buffon ensi-ilta keskiviikkona 27.11.2019 klo 19 Turun ylioppilasteatterissa

Muut näytökset:
la 30.11. klo 14:00
ke 4.12. klo 19:00
to 5.12. klo 19:00
su 8.12. klo 17:00
pe 13.12. klo 19:00
la 14.12 klo 19:00
su 15.12. klo 17:00
ti 17.12. klo 19:00
ke 18.12. klo 19:00 

2020

pe 10.1. klo 19:00
la 11.1. klo 19:00

su 12.1. klo 17:00

Lippuhinnat: Ennakkoon verkkokaupasta 18/12€, teatterin ovelta 20/14€.

Lippuvaraukset täältä.

Mysteerio Buffon Facebook-tapahtuma https://www.facebook.com/events/2421201767976438/