Kesällä Liedon Vanhalinnassa nähdään koskettava tositarina Kellokosken prinsessasta

Läsnäolopakon kevään improklubit
20.1.2020
Titus Andronicus
20.1.2020

Kesällä Liedon Vanhalinnassa nähdään koskettava tositarina Kellokosken prinsessasta

Heinäkuussa elämänmakuinen tarina herää eloon Vanhalinnan upeissa maisemissa

Kesällä 2020 Liedon Vanhalinnassa nähdään tositapahtumiin perustuva näytelmä 50 vuotta Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa viettäneestä Anna Lappalaisesta, joka tituleerasi itseään nimellä Kellokosken prinsessa. Prinsessa viihdytti yhteisöään mm. lauluillaan ja värikkäällä olemuksellaan ja onnistui välittämään vaikeissakin olosuhteissa iloa ja hyvää mieltä ympärilleen. Elämänmakuinen ja tositapahtumillaan koskettava näytelmä puolustaa inhimillisyyttä, antaa äänen toivolle ja haaveilulle. Sen tavoitteena on ilahduttaa ja koskettaa, mutta ennen kaikkea kertoa tarina Anna Lappalaisesta, Kellokosken prinsessasta.

– Anna Lappalaisen tarina on mielestäni niin kiinnostava ja upea, koska vaikka Anna Lappalaisella oli karu lapsuus, epäonnistunut avioliitto, siitä seuranneita vaikeuksia, sairautta, harhoja, todella raskaita ja epäonnistuneita hoitoyrityksiä, eristämistä ja yksinäisyyttä niin silti hän oli henkilö joka oli loppuun asti positiivinen optimisti, joka löysi aina asioista parhaat puolet ja kauneuden, havaitsi herkästi tunnelmaa ympärillään ja lohdutti ja piristi muita ja toi jatkuvasti iloa ympärilleen, kertoo näytelmän ohjaaja ja käsikirjoittaja Alina Kilpinen.

Kellokosken prinsessan elämästä on nähty näytelmäversioita aiemminkin, ja vuonna 2010 Anna Lappalaisen elämästä tehtiin myös Arto Halosen ohjaama elokuva Prinsessa. Liedon Vanhalinnassa heinäkuussa 2020 nähtävä näytelmä on kuitenkin ohjaaja Alina Kilpisen itse käsikirjoittama Anna Lappalaisesta kertovien elämänkertojen pohjalta.

– Prinsessan elämä ei ollut helppoa ja hän kävi läpi tosi rajua kohtelua. Hoitohenkilökunta muun muassa iski Lappalaiseen sähköä, tartutti häneen malarian ja vaivutti hänet koomaan yrittäessään parantaa tätä. Kaikesta huolimatta Lappalainen lauleskeli kuplettilauluja, jakoi rahaa ihmisille, kävi hieromassa ihmisiä heidän ilokseen ja kehitteli aina kaikkea ohjelmaa koko Kellokosken kylä väen iloksi.

– Onko se kuitenkaan niin hullua jos joku luo ympärilleen ihan uuden maailman jos se toimii selviytymiskeinona ja ilostuttaa myös muita ympärillä, kysyy Kilpinen.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Alina Kilpinen

Ensi-ilta heinäkuussa.

Työryhmähaku maaliskuussa.