Non Existere — tarinoita meistä kaikista

Turun ylioppilasteatteri hakee tapahtumatuottajaa tai tuottajaparia toteuttamaan TYT:n juhlavuotta 2019
6.12.2018
Joskus on vaikea löytää, mutta helppo kadottaa
11.12.2018

Non Existere — tarinoita meistä kaikista

Non Existere ei ole vain esitys katoavista asioista.

Non Existere on sikermä tarinoita. Tarinoita ihmisistä, jotka ovat kadottaneet ja menettäneet. Henkilökohtaista, rakasta ja korvaamatonta.

Mitä sinä tekisit, jos et kuulisi rakkaastasi enää koskaan?

Teatterin kaikkein tärkein tehtävä on näyttää meille, mitä on olla ihminen. Non Existere näyttää, miltä tuntuu kun ihminen menettää.

Menettämisen tuska on konkreettista, samanaikaisesti yleistä ja yksityistä. Me kaikki olemme joutuneet luopumaan elämämme aikana jostain ja kaipaamme asioita takaisin. Ihmiset katoavat elämästäsi huomaamatta, lapsuuden harrastuksesta kerrytettyjä taitoja ei muista enää parikymppisenä etkä ehkä enää muista edes miksi hait siihen kouluun opiskelemaan. Kadotamme jatkuvasti asioita, jotka ovat inspiroineet ja innoittaneet meitä, ajatuksia, jotka kannattelivat ja johdattivat meitä nykyisille poluillemme. Me kadotamme rakennuspalikoita matkan varrella, joiden varaan olemme rakentaneet itseämme.

Non Existeressä katoavat videovuokraamot, kansanperinteet, katukuvat. Nuoruus, rakkaus ja minäkuva. Aihe on valtava, sillä kaikki mikä on olemassa, voi myös olla olematta, katoavaista — mikään ei ole pysyvää.

Non Existere näyttää meille, että kadottamisen ei aina tarvitse tarkoittaa menettämistä. Kadonneiden asioiden tilalle saadaan uusia. Me rakastumme uudelleen, innostumme uudelleen emmekä enää osaa edes haikailla jonkun olemassa olleen perään. Keksimme vanhentuneiden teknologioiden tilalle uusia, ja ymmärrämme että joidenkin asioiden on parasta kadota maailmasta.

Joskus asiat palaavat. Vara-avaimet ovat ilmestyneet niille varattuun paikkaan kuin itsestään, pianonsoitto sujuu sittenkin (vaikket ole koskenut koskettimiin seitsemään vuoteen), muistat miksi hait siihen työpaikkaan. Hän tulee sittenkin soittamaan ovikelloasi.

Me löydämme.

Ja kun ihminen löytää sen, jonka luuli jo menneen iäksi, on hänen onnenkyyneleensä kauneinta katsottavaa.

Sellaista on olla ihminen.

Tervetuloa katsomaan tarinoita ihmisyydestä Turun ylioppilasteatterille.

Sara Koiranen


Non Existere — esitys katoavista asioista Turun ylioppilasteatterilla 1.12.2018-9.2.2019.

Varaa lippusi osoitteessa www.turunylioppilasteatteri.fi/liput