Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Adalmiinan helmi koululaisille ja opiskelijoille
4.9.2018
Inspiroiva devising-työtapa ja kuinka kuningas Karitius sai nimensä
21.9.2018

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Adalmiinan helmen ohjaaja Siiri Ervasti kirjoittaa esityksen taustoista ja inspiraation lähteistä. 

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Syksyllä 2015 otin osaa Teatteri.Nyt-festivaalin yhteydessä järjestettyyn opintopiiriin. Festivaalin ja opintopiirin teemana oli ilmastonmuutos, ja viiden päivänä syvennyimme aiheeseen esityksiä katsellen ja keskustellen.

Opintopiirin aikana sivusimme usein sitä, miten tärkeä aihe ilmastonmuutos on teatteritaiteessa. Pohdimme, miten jokaisen nykypäivänä tehtävän teoksen pitäisi kommentoida aihetta jotenkin, aivan kuin kommentoi muita suuria teemoja, kuten rakkautta tai kuolemaa.

Viikon lopuksi jokainen osallistuja teki oman ulostulonsa aiheeseen liittyen. Omani oli video, joka kertoo Toppilan pilvikoneesta. Videossa näkyy samanlaista suhtautumista ilmastonmuutokseen kuin pian ensi-iltaan tulevassa esityksessämme Adalmiinan helmi – Kaikki hukkuu aikanaan. Viattomat hattarat muuttuvat saastepilviksi, kaunis satu rumaksi todellisuudeksi.

Adalmiinan helmi heijastelee aikaa jossa elämme sadun kautta. Ihmisen itsekkyys tuhoaa ympäristöämme alati nopeutuvaan tahtiin. Miten pitkälle tulee mennä, että heräämme?  Odotammeko päivään, jona aurinko sammuu, ja taivaalta sataa veden sijaan muovisia pisaroita?