Non Existere – mitä jää jäljelle, jos inhimillisyys katoaa?

Punavalkoisia lauluja – Lauluja sisällissodasta
15.11.2018
Non Existere koululaisille ja opiskelijoille
29.11.2018

Non Existere – mitä jää jäljelle, jos inhimillisyys katoaa?

Näytelmän kirjoittaja Elina Kilkku toivoo, että jokainen Non existere olisi erilainen ja työryhmänsä näköinen. Me Turun ylioppilasteatterilla lähdimme tutkimaan katoamista inhimillisyyden, rakkauden ja luonnon kautta. Vaikka esitys on katkelmallinen ja koostuu toisistaan riippumattomista kohtauksista, nämä aiheet näkyvät koko esityksen läpi niin visuaalisuudessa kuin kohtausten sisällössäkin.

Lavastustiimi on luonut ideansa esitykseen sekä kohtausten pohjalta että näytelmän eri teemojen kautta –taikina ei välttämättä olekaan taikina, vaan jokin sitä symboloiva asia. Sanoisin, että meidän versiomme Non Existeresta on kiehtova sekoitus realismia ja absurdiutta. Siitä voi löytää surrealistisia piirteitä, joiden tavoite on laajentaa taiteen ihmettelevä asenne normaaliin elämään.

Mielestäni teatterin tarkoitus on tehdä näkyväksi asioita, jotka ovat katsojalle joko tunnistettavia tai täysin vieraita. Katsoja näkee lavalla henkilön, joka on tilanteessa, jossa hän ei itse ole välttämättä koskaan ollut. Esityksessä hän kuitenkin pääsee osaksi roolihenkilön elämää ja elää tämän tunteita. Nimenomaan tässä vuorovaikutuksessa meidän ihmiskäsityksemme kehittyy. Tästä syystä Non Existere on tärkeä juuri nyt. Se ravisuttaa ja näyttää tilanteita ja kohtaamisia, joiden toivon herättävän katsojissa tunteita ja saa heidät ajattelemaan inhimillisyyttä – lempeyttä luontoa, toisiamme ja itseämme kohtaan. Asettumaan toisen asemaan edes hetkeksi. Jos joku vielä kotimatkallaan ajattelee tätä esitystä ja sen herättämiä tunteita, tunnen ohjaajana onnistuneeni.

Minä en ole ollut tässä yksin ja se on ollut helpottavaa ja ihanaa. Teatteri on paikka, jossa ei tarvitse pärjätä yksinään. Minun ei tarvitse tietää kaikkia vastauksia, kun minulla on koko työryhmän tieto, taito, ideat ja tuki. Jokainen työryhmän jäsen on antanut tähän esitykseen osansa. Näyttelijöiden kanssa on improvisoitu kohtauksia vain yhden lauseen tai idean pohjalta. Tästä olemme lähteneet kehittämään valmista tekstiä ja kohtauksia. Olemme kirjoittaneet, improvisoineet, kirjoittaneet uudelleen, sekoittaneet Kilkun ja meidän omaa tekstiä yhdeksi kokonaisuudeksi ja vielä kerran tehneet tämän kaiken uudelleen. Kohtauksissa on siis käytetty Kilkun, näyttelijöiden, minun sekä muiden työryhmäläisten kirjoittamia tekstejä ja kohtausideoita. Niitä on muokattu, pohdittu ja mietitty yhdessä. Mitä me haluamme näyttää ja sanoa? Ja tästä kaikesta olemme saaneet aikaiseksi esityksen, jossa on huumoria, koskettavia tilanteita ja lämpöä. Ja tätä kaikkea sitoo tietenkin aiheena katoaminen.

 

Non Existere – esitys katoavista asioista Turun ylioppilasteatterissa 1.12.2018-9.2.2019.

Varaa lippusi osoitteesta www.turunylioppilasteatteri.fi/liput