Noora Happonen – ylioppilasteatterihenkeä ei yhdellä puhelinsoitolla nujerreta

Mikäkö on meidän osamme?
24.3.2018
Meni (melkein) niin kuin siellä kuuluisalla vaasalaisella huvilalla
29.3.2018

Noora Happonen – ylioppilasteatterihenkeä ei yhdellä puhelinsoitolla nujerreta

Olin vilpittömän innoissani, kun Turun ylioppilasteatteri valitsi ohjelmistoonsa teatteritaiteen klassikon Godota odottaessa. Olin nähnyt kyseisen näytelmän Queer-sovituksena ja lukenut tekstin useita kertoja. Joulukuussa kun näytelmään etsittiin työryhmää, tutkiskelin kalenteriani tullen siihen tulokseen, että lavalle en mitenkään ehdi, mutta jollain tavalla haluan mukaan. Pidimme palaverin ohjaajan ja visuaalisen suunnittelijan kanssa, jolloin ideointi lähti lentoon ja päädyin produktion puvustajaksi. Edellisestä puvustuksestani oli kulunut jo vuosia ja teksti itsessään antoi tarkan rajauksen visuaaliseen toteutukseen, joten otin haasteen vastaan sormet syyhyten. Godota odottessa myös sulkisi yhden ympyrän omassa ylioppilasteatterihistoriassani: keväällä 2010 puvustamani produktio Tuonpuoli (Jyväskylän ylioppilasteatteri) vieraili Joensuussa SYTY-festivaalilla ja tarkoituksena oli viedä nyt keväällä 2018 Godota odottaessa myös Joensuun SYTY-festivaalille.

Kuluneiden viikkojen tapahtumien myötä tuntuu turhalta alkaa ruotimaan sitä, miten lähdin toteuttamaan puvustuksen hahmolähtöisesti, luin tunteja käsikirjoitusta, seurasin treenejä, jotta pääsisin osaksi sitä, miten näyttelijät ilmentävät hahmojaan, kiersin kirpputoreja, istuin palavereissa ja tein puvustuksellisia ratkaisuja, jotka tukivat sitä taiteellista kokonaisuutta, jota olimme luomassa.

Kaikki mitä olimme tehneet ja saaneet aikaan yritettiin mitätöidä yhdellä puhelinsoitolla.

Suuri suomalainen taiteilija Tove Jansson on sanonut: ”Kun astuu ulos teatterista, elämä ulkopuolella vaikuttaa teatterilta.” Lause kuvaa osuvasti menneen kuukauden tapahtumia. Miten teatterin seinien sisäpuolella valmistunut esitys ja ensi-illan odotus, muuttui yhden viikon aikana epäuskoksi sekä valtavaksi pettymykseksi todellisen maailman epäreiluilta ja syrjiviltä tuntuvien sääntöjen ja rakenteiden takia.

Mutta. Ylioppilasteatterihenki elää ja voi hyvin. Uuden näytelmän esityskausi on käynnissä. Se ei ole sama produktio mitä lähdin puvustamaan joulukuussa, mutta se on osoitus siitä mitä saadaan aikaan, kun joukko lahjakkaita ihmisiä päättää, ettei yksi peruttu ensi-ilta nujerra tahtoa tehdä esitystä yleisön nähtäväksi. Keskustelu jatkukoon. Tervetuloa katsomaan Odottaessa.

Kirjoittaja on Odottaessa-produktion puvustaja, Turun ylioppilasteatterin johtokunnan jäsen sekä täyttää 71-vuotta, kun Godota odottaessa -näytelmän roolitukseen ei vaikuta näyttelijän oletettu sukupuoli.

Kuva: Jouni Kuru

 

Odottaessa Turun ylioppilasteatterilla 24.3.-7.4.2018.

Varmista paikkasi katsomossa osoitteesta turunylioppilasteatteri.fi/liput