Pelkurin monologi 25.5.-15.6.2024

WAPPUKABAREE 2024
30.3.2024
TYÖRYHMÄHAKU: Stimmaa mua!
15.4.2024

Pelkurin monologi 25.5.-15.6.2024

Kuva, jossa kyynelehtivä Akseli kurkistaa naamion takaa. Kuva: Frans Rinne

Näkeeks ne mut?
-Aksu

Kirkkaat valot syttyvät ja Aksu huomaa kauhukseen seisovansa lavalla. Valojen takaa Aksu tuntee yleisön vaativat katseet, jotka odottavat näytelmän alkamista. Yhtä asiaa yleisö ei kuitenkaan tiedä: Näytelmä ei ole valmis. Oikeastaan, sitä ei ole kirjoitettu sanaakaan. Jotain on silti esitettävä.

Lunastaakseen katseiden asettamat odotukset, Aksu alkaa etsiä esityksensä tarkoitusta ja löytää itsensä oman päänsä sisältä. Ikävä kyllä, pään sisällä asuu myös Aksun antagonistinen Ääni, joka ei aio tehdä etsinnästä helppoa. Kamppailu alkaa.

Miten käy näytelmälle? Mitä arvioivat katseet lopulta löytävät? Mitä tämä kaikki tarkoittaa, vai tarkoittaako se mitään? Yksi asia on kuitenkin varma: tämä ei ole mikään perinteinen monologinäytelmä.

Pelkurin monologi on absurdi näytelmä epävarmuudesta, hyväksynnän tarpeesta ja itsensä tuomitsemisesta. Metanarratiivinen ja autofiktiivinen tarina vie katsojan matkalle kohti itsensä kohtaamista ja tutkii teatteritaiteen syvintä olemusta, taiteenlajin omin tarinankerronnallisin asein.

Turun ylioppilasteatterin 65. juhlavuoden ohjelmiston näytelmä on työpari Akseli Sveholmin ja Milja Nordströmin yhteisteos, joka rikkoo myös teatterin työtehtävien raameja. Näytelmä haastaa tekijänsä tuomalla lavalle kaksi päähahmoa, joista toinen on elävä ihminen ja toinen ääni- ja valotekniikalla toteutettu: Esityksessä Nordström tuo Äänen hahmon eloon valo- ja äänilaitteiston avulla. Nordström toimii tekniikkapöydän takana näyttelijän tavoin, omia ja Sveholmista tulevia impulsseja kuunnellen. Lopputuloksena lavalla on kaksi elävää, toisiinsa reagoivaa henkilöhahmoa ja aina uniikki esitys.

Esitykset:
LA 25.5. klo 19
TI 28.5. klo 19
KE 29.5. klo 19 
PE 31.5. klo 19
LA 1.6. klo 19
KE 5.6. klo 19
TO 6.6. klo 19
LA 8.6. klo 19
SU 9.6. klo 17 (maksa mitä haluat -näytös)
TI 11.6. klo 19
PE 14.6. klo 19
LA 15.6. klo 19

Kesto n. 2 tuntia (sis. väliaika)

Ei suositella alle 13-vuotiaille.

Sisältövaroitukset: vilkkuvat valot, vaaraton teatterisavu, itsetuhoisuus, mielenterveysongelmat 

LIPUT:
25 € peruslippu
15 € alennuslippu
10 € opiskelijalippu
8 € TYT:n jäsen

Alennuslippuun ovat oikeutettuja eläkeläiset, työttömät, vähävaraiset sekä varussotilaat ja siviilipalvelusvelvolliset. HUOM! erillinen opiskelijalippu.

Liput voi ostaa tai varata ennakkoon verkkokaupastamme. Lippuja myydään myös ovelta, jos paikkoja on vielä vapaana. Lipunmyynti ovelta aukeaa tunti ennen esitystä. Maksutavat ovella: käteinen, pankkikortti, Smartum-kulttuuriseteli.

TYÖRYHMÄ:

Lavalla: Akseli Sveholm
Käsikirjoitus: Akseli Sveholm
Ohjaus: Akseli Sveholm & Milja Nordström
Lavastus ja valot: Milja Nordström
Äänet ja musiikki: Akseli Sveholm & Paul Damade
Valokuvat ja grafiikka: Frans Rinne
Videoeditointi: Ilmari Nera
Tuottaja: Olavi Partanen