Seven Brothers tutkii ihmistä

Seven Brothers
24.5.2018
Sudenmorsian
11.6.2018

Seven Brothers tutkii ihmistä

Kuva: Miretta Kujamäki

Off-produktio Seven Brothers ensi-illassa 16.6.2018.

Klassikkoromaanista ammentava esitys on ihmisläheinen tutkimus joutilaana olemisen ihanuudesta. Ohjaaja Lukas Priklopil kertoo, mistä esityksessä lopulta on kyse, ja miten Aleksis Kivi tähän kaikkeen oikein liittyy.

”Esityksen pääteemoja ovat kiireettömyys ja läsnäolo. Halusin tehdä esityksen, jossa niin esiintyjillä kuin katsojilla olisi oikeasti aikaa ja tilaa hengittää”, avaa esityksen ohjaaja Lukas Priklopil, jolle esitys on osa draamakasvatuksen aineopintoja. ”Nykymaailman kiireessä koen tärkeäksi osata pysähtyä hetkeksi ja huomata, kuinka paljon ympärillämme oikeasti tapahtuu.”

Kiireettömyyttä ja läsnäoloa korostetaan esityksessä jättämällä dialogi kokonaan pois. ”Tämä on mielestäni universaali esitys, joka ei rakennu sanojen tai tarinoiden varaan. Vaan ihmisen ja yhdessäolon. Siksi olemmekin käyttäneet mainosjulisteissa englannin, kiinan, arabian ja venäjän kieltä. Toivomme kovasti, että esityksen löytävät myös ne, jotka eivät puhu suomea.”

Vaikka esityksen nimi viittaa Aleksis Kiven klassikkoromaaniin, mistään uudesta Seitsemän veljestä -dramatisoinnista ei kuitenkaan ole kyse, Priklopil täsmentää. Esitys on kuvaus yhden illan tapahtumista seitsemän veljeksen talossa. ”Käsikirjoittaessa esitystä tajusin, että Kivi kuvailee teoksessaan juuri sellaista tunnelmaa ja ympäristöä, jota haen tässä esityksessä. Vain muutamista Kiven rivinpätkistä sain jo tarpeeksi ideoita noin tunnin mittaiseen esitykseen.”

Priklopil uskoo, että teollistumista edeltävässä maalais-Suomessa osattiin nauttia kiireettömistä, hiljaisista hetkistä tai yksinkertaisista askareista enemmän kuin nykypäivänä. Hiljaiset hetket ja tavalliset arkipäivän toimet rakentavatkin aika lailla koko esityksen juonen. Välillä yksinkertaisista ja mitäänsanomattomista toiminnoista kehkeytyy erilaisia rytmejä tai lauluja. ”Vaikka esityksessä ei ole dialogia, äänimaisemaa on paljonkin. Jollain tavalla myös teatteritilan ulkopuolelta tulevat äänet kuuluvat esitykseen. Kaikki, mitä katsoja näkee, kuulee tai haistaa, kuuluu esitykseen”.

Esitys on käsikirjoitettu varsin tarkkaan, mutta jokainen esitys on kuitenkin varmasti erilainen. ”Esiintyjät saavat monelta osin itse päättää, mitä tekevät lavalla. Tietyt toiminnot ja niiden järjestykset on sovittu etukäteen, mutta miten toiminnot tehdään tai mitä niiden lomassa tapahtuu, riippuu esiintyjästä. Jokainen esityksen asetelma on myös senkin takia ainutkertainen, että esiintyjien roolit kierrätetään eteenpäin taas seuraavaan esitykseen. Koska esityksiä on seitsemän, jokainen esiintyjä esittää yhtä ”veljestä” kertaalleen.”

Esityksessä on samanaikaisesti lavalla seitsemän esiintyjää, mutta sekään ei haittaisi, jos joku esiintyjistä sairastuisi. ”Sitten yksi veljeksistä olisi yksinkertaisesti vain sinä iltana matkoilla”, nauraa Priklopil.

Esitys on osa Turun ylioppilasteatterin off-ohjelmistoa. ”Off-ohjelmiston esitykset mahdollistavat taiteellisen kokeilun ja täydentävät teatterin pääohjelmistoa. Turun ylioppilasteatteri on paikka, jossa saa tutkia taiteen ja teatterin ulottuvuuksia”, lisää puheenjohtaja Antti Ainola.

Seven Brothers ensi-ilta 16.6., näytöksiä 27.6. saakka. Esitykset klo 19 Turun ylioppilasteatterilla, liput 7 €.

Varaa liput esitykseen tästä!