Tiedote: Hellyyden huone on kannanotto vaihtoehtoisten hellyyden merkitysten puolesta

Kuva jossa ihmisiä ja tekstiä
TIEDOTE: Hellyyden huone pureutuu hellyyden ja kosketuksen merkityksiin
14.11.2023
Tulossa ohjelmistoon 2024
15.1.2024

Tiedote: Hellyyden huone on kannanotto vaihtoehtoisten hellyyden merkitysten puolesta

Kuvassa ylhäältä vasemmalta Seija Taskinen, Rei Räikkönen, Konsta Leskelä, Julia Virtanen ja Juki Rekko. Edessä Janos Honkonen. Kuva: Kaisa Viitasalo.

Turun ylioppilasteatterin (TYT) esitysvuoden päättävä Hellyyden huone käsittelee hellyyttä ja hellyydenosoituksia. Sitä, millaisia ne ovat muissa kuin romanttisissa ja seksuaalisissa tilanteissa ja suhteissa. Näiden teemojen lisäksi esitys sivuaa yksinäisyyttä ja hellyydenkipeyden tuskaa. Noora Nessi Kääriäisen ja Selma Hopsun yhteisohjaus tulee ensi-iltaan Taiteen talolle perjantaina 1.12.2023.

Hellyyden huoneessa on lempeä, lämmin ja turvallinen tunnelma, joka kutsuu osallistujat hellittämään hetkeksi. Tekijöidensä mukaan teoksen osat hellivät katsojia eri tavoin, kokonaisvaltaisin seurauksin.

– Tämä esitys hoivaa stressaantunutta, hellää kosketusta kaipaavaa kehoa eri tavoin. Esityksen äänet kihelmöivät kehossa, lempeä visuaalinen maailma rauhoittaa ja ensemblen toiminta tarjoaa pieniä hellyyden kokemuksia, kertoo ohjaaja Kääriäinen.

Inspiraationsa esitys on saanut Pilvi Hyvärin palkitusta sarjakuvasta Hellyydenkipeys, joka kertoo yhden ihmisen hellyys- ja kosketuselämäkerran. Ohjaaja Hopsu tutustui sarjakuvaan kaksi vuotta sitten ja halusi sen luettuaan tuoda teemat teatterilavalle.

– Hyvärin teos antoi tälle esitykselle luurangon, joka sai lihaa ympärilleen, kun Nessi lähti mukaan projektiin ja yhteinen ideamme hyväksyttiin TYT:n ohjelmistoon. Joskus sarjakuvan herkät ääriviivat saavat aikaan tapahtumaketjun, jonka tulos on lavasteiden, valojen, kankaiden, liikkeen, musiikin ja puheen kudos, kuvailee Hopsu.

Hellyyden huone laajentaa sarjakuvan näkökulmaa tuomalla yleisön eteen kaksitoista lukua. Aiheita eri tavoin lähestyvät luvut perustuvat työryhmän muistoihin hellyyttä, hellyydenosoituksia ja yksinäisyyttä koskettavista tilanteista. Tositarinoita tulkitsevat lavalla puheen, laulun, runon, musiikin ja liikkeen keinoin kymmenen esiintyjän ensemble: Janos Honkonen, Onerva Kivirauma, Johanna Köykkä, Konsta Leskelä, Juki Rekko, Rei Räikkönen, Juha-Petri Salmi, Seija Taskinen, Jii Vennala ja Julia Virtanen.

Esityksen tekoprosessin aikana työryhmästä on noussut yhtenäinen ajatus: tämänhetkisessä yhteiskunnassa tarvitaan hyväntahtoisia hellyyden ja hyvän tahdon osoituksia, jotka eivät ole sidoksissa romanttiseen rakkauteen. Työryhmän mielestä romanttinen rakkaus on kaapannut vallitsevan käsityksen hellyydestä ja sen merkitysten laajentaminen voisi ehkäistä yksinäisyyttä, ja sen lisääntymistä ilmiönä.

– Lavalla nähdään norminpurkutalkoot, sanoo näyttelijä Johanna Köykkä.

Hellyyden huone saa ensi-iltansa 1.12. Turun ylioppilasteatterilla. Yhdeksän esityksen kausi jatkuu 16.12. saakka Turun ylioppilasteatterin lavalla Taiteen talolla (Nunnankatu 4, 20700 Turku). Esityksen kesto on noin tunnin eikä sisällä väliaikaa. Jokaisen esityksen jälkeen on tarjolla ilmainen glögitarjoilu ja keskustelua, joka liittyy käsiohjelman välissä olevaan vapaavalintaiseen kirjoitustehtävään. Keskusteluun osallistuu myös esiintyjiä. Ikäsuositus: yli 10-vuotiaille.

Liput ennakkoon 20 € / 12 €, ovelta 24 € / 16 €: http://turunylioppilasteatteri.fi/liput/

Lisätiedot: http://turunylioppilasteatteri.fi/hellyyden-huone/