Turun ylioppilasteatterin vuoden 2025 ohjelmisto on jälleen täynnä rohkeita ja säväyttäviä teoksia, jotka eivät kaihda vaikeitakaan aiheita. Teoksissa muun muassa sukelletaan vulvan mysteeriseen maailmaan, pohditaan kulttien psykologiaa, tarkastellaan ydinsodan vaikutuksia ja tuodaan lavalle harvoin nähtyä tarinateatteria. Näiden monipuolisten teosten lisäksi vuoden aikana tietenkin nähdään myös vierailuja, lauluiltoja, improesityksiä ja muuta mukavaa, joista kaikista saat tietää helpoiten, kun otat some-kanavamme seurantaan.
Tutustu vuoden 2025 ohjelmistoon tarkemmin alla — ja joidenkin esitysten liput ovat jo myynnissä!
Vuoden 2025 aloittaa Minna Canthin klassikkoteos, joka saapuu TYT:n off-ohjelmistoon 10-vuotista taiteilijauraansa juhlistavan Alina Kilpisen ohjaustyönä.
Sylvi kertoo nuoresta, impulsiivisesta naisesta, joka päätyy naimisiin itseään tuplasti vanhemman Akselin kanssa. Yhtenä päivänä omaan pieneen lintuhäkkiinsä kyllästynyt Sylvi saa vieraakseen vuosia poissa olleen lapsuudenystävänsä Viktorin ja heidän välilleen syttyy lapsuudesta asti kytenyt, kielletty rakkaus. Maailma, johon toiset ihmiset ovat Sylvin sysänneet, alkaa näyttää vankilalta ja haave toisenlaisesta elämästä, omasta tahdosta valtaa nuoren naisen mielen. Canthin klassikkonäytelmä perustuu tositapahtumiin ja oli aikanaan suunnaton menetys.
Esitykset 1.2.-1.3.2025.
Sylvin liput ovat jo myynnissä! Huomaa myös aikaisen ostajan tarjous 4.2. ja 5.2. näytöksiin. Lue esityksestä lisää tästä linkistä.
Miksi me ihmiset koemme niin kovaa tarvetta kuulua johonkin, että olemme valmiita heittämään järjellisen ajattelun romukoppaan ja uskomaan mitä järjettömämpiin uskomuksiin? Missä menee terveen ja vahingollisen yhteisön raja? Entä mikä on pyhää, jos yhteisön palvoma ja jumalaksi itsensä nostama kulttijohtaja ryyppää ja räyhää seuraajilleen vailla mitään itsetietoisuutta?
Näitä kysymyksiä pohdiskelee kevään ensimmäinen pääohjelmiston produktio Pilvet karkaa, niin minäkin. Teos on saanut inspiraationsa Love has won -nimistä kulttia seuraavasta HBO:n dokumentista. Samppa Heikkisen ohjaama teos tutkii improvisaation ja soveltavan teatterin hengessä sellaisia teemoja kuten epäluottamus faktatietoon, New Age -uskontojen suosio ja niiden taustalla vaikuttavat sosiaaliset ilmiöt kuten vallankäyttö, hoiva, yhteisöllisyyden tarve, mustasukkaisuus ja läheisriippuvuus.
Esitys saa ensi-iltansa 15.3. Early bird -hintaiset tarjousliput ovat nyt myynnissä 19.3. ja 21.3. esityksiin. Tarjous voimassa 5.1.2025 asti.
Kaisa Karlströmin ohjaama nukketeatteria hyödyntävä punk-musikaali We’re All Mad Here on kantaesitys, joka vierailee TYT:llä vain muutaman esityksen verran. Tiina Puumalaisen dramatisointi perustuu Lewis Carrollin Liisa Ihmemaa -teokseen ja käsittelee neuroepätyypillisyyttä Hullun Hatuntekijän ja Jänis Joplinin perspektiivistä. Esitys on yhteistyö The WILD companyn kanssa.
Esitys nähdään TYT:llä keväällä 2025. Liput tulossa myyntiin alkukeväästä.
Joukko maailman rikkaimpiin kuuluvia ihmisiä suojautuu ydinsodalta luksusbunkkeriin odottamaan katastrofin väistymistä. He eivät kuitenkaan osaa odottaa, että yhteiskunnan kaatuessa myös suuri osa heidän arkisesta elämästään menettää merkityksensä. Mitä hyvää rahasta ja kuuluisuudesta on, kun päällimmäisenä päiväjärjestyksessä on vain selviäminen seuraavaan aamuun? Kestävätkö bunkkerin seinät, pysyykö säteily poissa allasosastolta ja riittääkö kaviaari illallisella? Ja miten kestävät bunkkerin asukkaiden päät? Meri Salon käsikirjoittama ja Tuomas Vainionpään ohjaama ajankohtainen teos ei suostu katsomaan syrjään, kun ydintuho vyöryy päälle.
Esitys saa ensi-iltansa 16.5.2025. Early bird -hintaiset tarjousliput ovat nyt myynnissä 18.5. ja 20.5. esityksiin. Tarjous voimassa 5.1.2025 asti.
Työryhmähaku avataan pian. Startti on 12.1. klo 15.
Kielletty hedelmä on hersyvä musiikkiteatteriesitys, joka pohjaa feministisen sarjakuvataiteilija Liv Strömquistin palkittuun samannimiseen sarjakuvateokseen. Nuppu Ervastin ohjaaman teoksen keskiössä on vulva sekä tämän huonosti ja väärin ymmärretyn elimen kiehtova kulttuurihistoria. Antti Ainolan säveltämällä musiikilla höystetty esitys kutsuu katsojan kohahduttavalle tutkimusmatkalle pimpin ja siihen liittyvien opettavaisten, kamalien ja koskettavien ilmiöiden pariin.
Esitys nähdään Liedon Vanhalinnassa kesällä 2025. Liput tulossa myyntiin alkukeväästä.
Työryhmähaku avataan pian. Startti on 19.1.
Pirkko Saision käsikirjoittama Syvin kerros – Kuolinuninäytelmä on absurdi kuvaus erään toimitusjohtajan viimeisestä päivästä. Emmi Astikaisen ohjaama teos käsittelee absurdin draaman keinoin suorituskeskeisen yhteiskunnan rattaisiin joutunutta ihmistä. Esitys on taiteellinen kannanotto siihen, kuinka yksilön on otettava oman kohtalonsa suunta omiin käsiinsä ennen kuin on liian myöhäistä. Vahvan visuaalisuuden, nuketuksen ja tekstilähtöisen esityksen yhteenliittymä käsittelee ihmiselämän ja ajan suhdetta toimitusjohtaja Ilkan silmin. Millä on merkitystä, kun elämässämme on aikaa vain rajallisesti? Olisiko pitänyt pysähtyä hetkeen, ennen kuin hetki on ohitse tai vienyt ihmisen mennessään?
Esitys saa ensi-iltansa syyskuussa 2025. Liput tulossa myyntiin huhti-toukokuussa.
Selma Hopsun ohjaama teos tuo näyttämölle harvoin nähtyä teatteritekniikkaa, tarinateatteria. Teos nostaa parrasvaloihin turkulaisten pienet ja suuret tarinat. Esityksessä illan yleisön antamiin tarinoihin hypätään ennakkoluulottomasti ja nöyrästi ennalta opittuja improvisaatiotekniikoita käyttäen. Jokainen esitys on erilainen, sillä esitettävät tunteet, tarinat ja ajatukset ovat kulloisestakin yleisöstä lähtöisin. Esitykset alkavat alkutarinoilla, jotka johdattelevat kunkin illan teemaan.
Tarinateatteri on osa köyhän ja kapinallisen teatterin perinnettä, jonka keskiössä ovat yleisössä paikalla olevat ihmiset ja heidän tarinansa. Teosta esitetään vaihtuvin teemoin läpi syksyn.
Esitys saa ensi-iltansa elokuussa 2025. Liput tulossa myyntiin huhti-toukokuussa.