Syksyn 2020 ohjelmisto, olkaa hyvät!

Lahjakortit saatavilla nyt netistä
18.3.2020
Virtuaalinen Wappukabaree!
23.4.2020

Syksyn 2020 ohjelmisto, olkaa hyvät!

Turun ylioppilasteatterin syysohjelmisto 2020

Syksyn iltojen pimentyessä niskavillat nousevat pystyyn kun Turun ylioppilasteatterille saapuu toinen toistaan karmivampia kauhukirjallisuuden olentoja! Pääohjelmistossa nähdään hyytävä kauhuklassikko Frankenstein, ja OFF-ohjelmistossa moderni kauhuteos Cthulhun kutsu. Näytelmiä yhdistää ihmisten pelko sellaisia asioita kohtaan, joita emme kykene ymmärtämään.

 

Frankenstein – onko hirviö ikuisesti vain hirviö?

Syksyn 2020 pääohjelmistossa Turun ylioppilasteatterilla nähdään Janne Pikan ohjaus Frankenstein. Teos perustuu vuonna 1818 ensijulkaisunsa saaneeseen Mary Shelleyn (1797-1851) esikoisteokseen Frankenstein; Uusi Prometheus. Shelleyn Frankenstein on kauhukirjallisuuden yksi tunnetuimpia teoksia ja kiistaton klassikko. Teos kertoo Victor Frankenstein hyväntahtoisesta pyrkimyksestä luoda yli-ihminen. Kunnianhimoisen yrityksen lopputuloksena syntyykin murhaava hirviö. 

Pikan Frankensteinissa tapahtumia päästään katsomaan ja kokemaan hirviön näkökulmasta, jolloin paljastuu tämän hirmutekojen taustalla vaikuttavat motiivit. Frankensteinin luoma kummajainen kaipaa lopulta vain toisen kaltaisensa olennon läheisyyttä. Sitä hän ei voi saada ihmisiltä, jotka pystyvät näkemään hänet ainoastaan hirviönä. Kaipaus ja pettymys ajavat kummajaisen lopulta murhaamaan viattomia ihmisiä. 

– Kummajaisen rationaalinen ajattelu ja motiivit hirmutöilleen tekevät Frankensteinin luomasta olennosta inhimillisen ja ymmärrettävän, moniulotteisen hahmon, joka pakottaa pohtimaan, onko hirviö todella hirviö, vai toisaalta myös onnettomien olosuhteiden uhri, pohtii näytelmän ohjaaja Janne Pikka.

Kirjailija Mary Shelleyn inspiraationa Frankensteinin tarinaan on toiminut muun muassa kreikkalaisen mytologian tarina Prometheuksesta, titaanista joka varastaa taivaasta tulen antaen sen ihmisille. Tekonsa seurauksena Prometheus saa ankaran rangaistuksen. Myös Frankensteinissa kysytään lopulta ihmiselämän suuria moraalisia kysymyksiä. Mikä on ihmisen suhde kanssaeläjiinsä ja ympäristöön? Voiko jopa tiedeyhteisö olla joskus naiivi? Frankenstein käsittelee ihmisen pelkoa sellaista tuntematonta kohtaan, mitä hän ei ymmärrä. 

Näytelmän ohjauksesta ja näyttämösovituksesta romaanin pohjalta vastaa Janne Pikka. Frankensteinin esiintyjästartti pidetään heinäkuussa. Ensi-ilta on lokakuussa.

”Miksen minä jättänyt sitä sinne, mistä sen löysin!”  – Cthulhun kutsu

Syksyn OFF-produktion Cthulhun kutsu varjoissa lymyilee hahmo, joka on monelle tuttu muun muassa populaarikulttuurista.

Äärimmäisen skeptinen Francis Thurston löytää edesmenneen setänsä jäämistöstä tutkimusaineistoa ja dokumentin otsikolla ”Cthulhu-kultti”. Perehtyessään setänsä materiaaleihin Francis alkaa epäillä, oliko tämän kuolema sittenkään luonnollinen. Hän päättää selvittää setänsä kuolemaa ympäröivät oudot asiat. Liittyvätkö nämä erikoisuudet toisiinsa vai onko kaikki pelkkää sairaan mielen fantasiaa? Ja mikä on tämä ”Cthulhu”?

The Call of Cthulhu (1926) eli Cthulhun kutsu on Howard Phillips Lovecraftin tunnetuin teos. Sitä on kuvailtu kunnianhimoisena ja kompleksisena kertomuksena, jossa kauhu kasvaa hienovaraisesti kosmisiin mittasuhteisiin. Sitä pidetään yhtenä Lovecraftin synkimmistä tavoista kuvata ihmiskunnan merkityksettömyyttä universumissa. Myös Lovecraftin teoksissa on vahvasti läsnä tuntemattoman pelko; me ihmiset pelkäämme asioita, joita emme kykene ymmärtämään.

Modernin kauhukirjallisuuden isäksi kutsuttu H. P. Lovecraft ei omana elinaikanaan saanut erityistä tunnustusta teoksistaan, ja hän kuoli köyhyydessä. Henkilökohtaisessa elämässään hän oli outo, ristiriitainen ja traumatisoitunut henkilö. Lovecraftin teokset ovat inspiroineet monia, ja tämän päivän popkulttuurissa törmääkin usein Cthulhuun ja muihin Lovecraft-viittauksiin.

Cthulhun kutsu -esityksen tuotannosta ja ohjauksesta vastaavat Esko Vähätalo ja Alina Kilpinen. Esitys tulee ensi-iltaan marraskuussa.

 

Muuta syksyn ohjelmaa

Syksyllä Turun ylioppilasteatterilla järjestetään perinteisesti kurssitoimintaa niin pitkien viikottaisten kurssien kuin lyhyiden päivän kestävien kurssien muodossa. Luvassa on lisäksi ainakin uusien ilta, jossa pääsee tutustumaan teatterimme toimintaan, sekä TYT:n vierailut syksyn opiskelijatapahtumissa kuten yliopiston avajaiskarnevaaleilla. TYT:n ohjelmisto täydentyy lisäksi jatkuvasti vierailuesityksillä sekä muilla tapahtumilla kuten kirpputoreilla ja lauluilloilla. Pysyt ajan tasalla siitä mitä teatterillamme tapahtuu seuraamalla meitä kotisivujemme lisäksi Facebookissa ja Instagramissa.

 

Kevään mullistukset Turun ylioppilasteatterilla

Koronaviruspandemian myötä kevät 2020 on näyttäytynyt Turun ylioppilasteatterilla tyhjinä katsomoina, peruttuina esityksinä ja kesken jääneinä kursseina. Toisaalta poikkeuksellinen tilanne on innostanut teatterimme johtokuntaa ja jäsenistöä ideoimaan muun muassa esitystoimintaa verkkoon ja aktiviteetteja jäsenillemme etänä. Pyrimme myös siirtämään syksylle osan toiminnasta, joka tänä keväänä jäi toteutumatta. Periksiantamaton turkulainen ylioppilasteatterihenki ei taivu tässäkään tilanteessa, ja odotamme jo innolla mitä kaikkea syksy tuo tullessaan! Tosiasia on kuitenkin myös se, että poikkeuksellisessa tilanteessa pienet kulttuuritoimijat tarvitsevat nyt tukea. Jos koet että haluat osoittaa tukesi Turun ylioppilasteatterille, löydät keinoja siihen Auta teatteria-osiosta. Nähdään taas syksyllä Turun ylioppilasteatterilla!